Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) - 2024 képzés

Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Sport
  • Szakképesítés azonosító száma: 10145069
  • Szakképesítés megnevezése: Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban)
  • KEOR kód: 1014 Sportok
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 5
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés munkaterülete:

    A ritmikus gimnasztika sportedző szakember célirányosan tervezi, szervezi és irányítja a sportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Megtanítja a ritmikus gimnasztika alapvető technikai elemeit, versenyszabályait, képességfejlesztését és a legfontosabb etikai normáit. Tevékenysége során folyamatosan elemzi és értékeli a sportolók edzéseken és a versenyeken nyújtott teljesítményét. A korszerű pedagógiai és edzéselvek, edzésmódszerek figyelembevételével fejleszti teljesítőképességüket és teljesítőkészségüket. Rendszeresen felméri sportolói motoros képességeit, technikai tudását, valamint csoportos és egyénre szabott edzéstervet készít, segíti és irányítja azok végrehajtását. Edzőversenyeket, versenyeket, illetve edzőtáborokat szervez. Megszervezi és koordinálja a rábízott sportolók felkészítésében együttműködő szakemberek tevékenységét (sportorvos, masszőr, pszichológus stb.). Részt vesz a sport és egyéb szabadidős tevékenységet szervező egység/intézmény munkájában. Részt vesz a szabadidős sportolók foglalkozásai, versenyei szervezésében, irányításában. Tanácsaival segíti az egészséges életmódra törekvők táplálkozásának, sportolási programjának összeállítását. Sportolóit a fair play szabályainak megfelelően neveli és elkötelezett a doppingellenes felkészítés mellett.

  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékéről szóló 157/2004. (V. 18). Korm. rendelet

  • Egyéb feltételek:

    Szakmai gyakorlat területe és időtartama: az országos sportági szakszövetség által közzétett szakmai szempontok alapján sportági jártasság igazolása, valamint az országos sportági szakszövetség által kiadott szakmai ajánlás szükséges.

  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 320 óra
  • Maximális óraszám: 455 óra
  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    A szakképesítés célja olyan szakemberek képzése, akik a sport területén alkalmazható tudással, megfelelő gyakorlati tapasztalattal kimagasló emberi és szakmai teljesítményre képesek. Olyan sportágazati humán erőforrás fejlesztésére, tudás és szakértelem átadására összpontosít, amely kulcsszerepet kap a nemzet egészséges testi és lelki fejlődésében. Közreműködve ezzel nemcsak a magyar sport társadalmi, gazdasági és kulturális jövőképének, hanem a mindenkori társadalom életmódjának, életminőségének, egészségtudatos szemléletének alakításában.

  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: írásbeli vizsgatevékenység

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Az írásbeli vizsgatevékenység a programkövetelmény szakmai moduljainak ismeretanyaga alapján, a vizsgaszervező által összeállított komplex feladatlapon; továbbá külön feladatlapként az adott sportághoz kapcsolódó sportterületi nyelvi anyag alapján kerül összeállításra. A komplex feladatlap a sportedző (ritmikus gimnasztika sportágban) tevékenységeihez kapcsolódó fogalmakat, összefüggéseket tartalmazza. Az írásbeli feladatok „A sportoló szervezetének felépítése és működése”, az „Edzéselméleti alapok”, a „Sportpedagógia”, a „Sportpszichológia”, a „Gimnasztika”, a „Vezetési-szervezési ismeretek”, az „Edzéstervezés”, a „Mozgásfejlesztés”, a „Jogi, gazdasági ismeretek” alapján, a sportterületi feladatlap a „Sporttal kapcsolatos idegen nyelvi kommunikáció” modul, valamint a „Ritmikus gimnasztika sportszakmai” modul alapján kerül összeállításra.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 61%-át elérte. Aki az írásbeli tesztsort nem teljesíti minimum 61%-ra, az nem léphet tovább a projektfeladatra.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Sportágspecifikus szituációs feladatok megoldása

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Edzésterv összeállítása előzetesen megadott szempontok alapján, az országos sportági szakszövetség által összeállított sportágspecifikus szituációs tételsor alapján.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 30 perc (Felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 61%-át elérte.

    Sportági mozgásforma oktatása

    A vizsgatevékenység megnevezése: Sportági mozgásforma oktatása, edzés levezetése (előzetes tételsor alapján)

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Oktatás vagy edzés rész levezetése, elemzése (hibajavítás), helyzetgyakorlatok, megoldási javaslat készítése. A vizsgázó a gyakorlati vizsgatevékenység során a tételsorból véletlenszerűen választ egyet és ez alapján ad számot felkészültségéről. A gyakorlati feladatokat a „Ritmikus gimnasztika sportszakmai” modul szakmai ismeretei alapján az országos sportági szakszövetség állítja össze.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 30 perc (Felkészülési idő 5 perc, válaszadási idő 25 perc)

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 50%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 61%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu