Vegyész technikus - 2024 képzés
Vegyész technikus képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Vegyipar
-
Szakma szakmairányai:
Általános laboráns,
Termelési folyamatirányító - Szakma megnevezése: Vegyész technikus
- Szakma azonosító száma: 5 0711 24 08
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: 70 óra
- Érettségire épülő oktatásban: 80 óra
-
Vegyész technikus képzés munkaterülete
-
Szakmairány: Általános laboráns
Az általános laboráns vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban előírások, szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása és felügyelete mellett, önállóan végzi munkáját. Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál. Közreműködik utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végez. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, a mintákat előkészíti a vizsgálatokhoz. Kezeli a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzi és kiértékeli a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálja. Gondoskodik a laboratórium általános rendjéről. Munkáját munkavédelmi és környezetvédelmi előírások szerint végzi.
-
Szakmairány: Termelési folyamatirányító
A termelési folyamatirányító önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében.Munkája során részt vesz a folyamatosan vagy szakaszosan működő vegyipari technológiák üzemeltetésében, a működés közben esetlegesen fellépő hibákat felismeri, és a hibaforrás elhárításával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket és beavatkozásokat megteszi. Folyamatosan figyeli, ellenőrzi és biztosítja a technológiák működési paramétereit, a technológiákban előforduló anyagáramok előírt specifikációnak megfelelő minőségét. Ellenőrzi a berendezések, tárolók tisztaságát és a helyiségek gyártásra megfelelő állapotát, részt vesz a karbantartási munkákban. Üzemi minőségellenőrzési vizsgálatokat végez.Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
-
Vegyész technikus képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
-
A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám
-
Szakmairány: Általános laboráns
Szakmairány megnevezés
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Általános laboráns
3115
Anyagvizsgáló, minősített laboráns
Drog- és toxikológiai laboratóriumi technikus
Gyógyszeripari (finomvegyipari) laboráns
Gyógyszeripari laboratóriumi technikus
Gyógyszervizsgáló laboráns
Gyógyszervizsgáló technikus
Laborasszisztens, vegyészet
Vegyészeti laboráns
Vegyésztechnikus
Vegyipari méréstechnológus
Általános laboráns
3134
Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns
Vízminőség-vizsgáló laboráns
-
Szakmairány: Termelési folyamatirányító
Szakmairány megnevezés
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Termelési folyamatirányító
3115
Vegyésztechnikus
Vegyész mérnökasszisztens
Gyógyszeripari technikus
Gyógyszervizsgáló technikus
Kőolajipari technikus
Termelési folyamatirányító
3153
Finomvegyipari géprendszer-üzemeltető
Folyamatoperátor, vegyipar
Termelési folyamatirányító
3132
Vegyi-, műanyag- és gumiipari anyagkezelő, alapanyag előkészítő
Vegyianyaggyártó
Termelési folyamatirányító
3133
Gyógyszeralapanyag-gyártó
Előkészíti a vizsgálatokhoz, méréshez szükséges vegyszereket, anyagokat és eszközöket, az eszközök tisztítását szakszerűen végzi. Egyszerű laboratóriumi és tanműhelyi eszközöket használ, berendezéseket üzemeltet. Alapvető laboratóriumi műveleteket (ülepítés, szűrés, desztilláció, adszorpció, kristályosítás) leírás alapján végrehajt. A tömeggel, térfogattal, hőmérséklettel, sűrűséggel, viszkozitással, nedvességtartalommal kapcsolatos méréseket, alapvető számításokat és mértékegység átváltásokat végez. Műszaki ábrákat értelmez, vegyipari mérésekhez és szerelésekhez eszközöket kiválaszt, egyszerű ipari szerelvényeket (csap, szelep, tolózár) kezel, képes az önellenőrzésre. Munkája során a vegyiparra vonatkozó minőségbiztosítási, higiénés, munka-, tűz-, környezetvédelmi és biztonságtechnikai szabályokat alkalmazza. Megfigyeléseit, eredményeit értelmezi, digitális ismereteit felhasználva azokat jegyzőkönyvben dokumentálja.
K Kapcsolódó szakmák
-
Abroncsgyártó
-
Drog- és toxikológiai szaktechnikus
-
Extrudergép-kezelő
-
Felépítő gép kezelő
-
Formacikk-gyártó
-
Fröccsöntő
-
Gumiipari technikus
-
Gumikeverék-készítő
-
Gyógyszeripari szaktechnikus
-
Gyógyszerkészítmény-gyártó
-
Ipari gumitermék előállító
-
Kalandergép-kezelő
-
Műanyag hegesztő
-
Műanyag-feldolgozó
-
Műanyag-feldolgozó technikus
-
Műszeres analitikus
-
Papír feldolgozó
-
Papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó
-
Papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus
-
Üveggyártó
-
Üvegműves
-
Vágógép-kezelő
-
Vegyipari rendszerkezelő
-
Vegyipari rendszerüzemeltető szaktechnikus
-
Vezető Pirotechnikus
-
Vulkanizálógép-kezelő