Szállodahajós, szállodai személyzet - 2024 képzés
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakképesítés azonosító száma: 10135002
- Szakképesítés megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet
- KEOR kód: 1013
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 5
-
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés munkaterülete:
A szállodahajó, szállodai személyzet szakképesítés integrált alapismereteket nyújt az egyes vendéglátói részlegek megismeréséhez. A szakma elsajátítója képes a szállodában előforduló vendéglátói részlegekben történő munkavégzésre a konyhán, a recepción, a vendégtéri kiszolgálásban és a housekeeping terültén egyaránt.
Tisztában van az egyes részlegekhez tartozó gazdasági, raktározási, előállítási és higiéniás előírásokkal, valamint a vendéglátói etikettet alkalmazva elvégzi a rá bízott feladatokat. Célja a vendég maradéktalan kiszolgálása szoftverek használatával anyanyelven és idegen nyelven, csapatban és önállóan egyaránt.
-
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
- Szakmai előképzettség: alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány egy idegen nyelvből
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
-
Egyéb feltételek:
-
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 800 óra
- Maximális óraszám: 1000 óra
-
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A szállodahajó, szállodai személyzet szakma részben megoldást kínál a vendéglátó iparban egyre növekvő szakképzetlen munkaerőhiány csökkentésére. Ez lehet a prevenciója a vendéglátás elszakmátlanodásának, hiszen az integrált alapismereteknek köszönhetően ez a szakképesítés az elvégzését követően lehetőséget nyújt az egyes szállodai részlegek szakmai megismerésére. Ennek eredményeként képes lesz a szállodaipar vendéglátó részlegeiben alapfokú szakmunkát végezni, valamint eldöntheti, mely részlegen szeretné tovább kamatoztatni tudását.
- Szállodahajós, szállodai személyzet képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Szállodahajós, szállodai személyzet képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Szállodahajós, szállodai személyzet képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsít-vány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet elméleti ismeretei
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
- allergéntáblázat piktogramokkal
- HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor
- italismeret
- felszolgálási módozatok és etikett
- tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei
- ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai, százalékod megoszlása:
- HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor 20%
- felszolgálási módozatok és etikett 20%
- tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei 20%
- allergéntáblázat piktogramokkal 15%
- ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven 15%
- italismeret 10%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladatmegoldás
1. Vizsgarész: Szakmai beszélgetés anyanyelven és idegen nyelven
2. Vizsgarész:
a.) vizsgafeladat: 2 fő éttermi vendég kiszolgálása étel- és italfogyasztással
b.) vizsgafeladat: Kétfogásos étel elkészítése és tálalása receptúra alapján 2 fő részéreMegfelelő öltözet a projektfeladat vizsgáján:
1. vizsgarész: sötét öltöny/térdig érő kosztüm, fehér ing, nyakkendő/sál, bőrcipő
2.a) vizsgarész: sötét hosszú nadrág / térdig érő szoknya, fehér ing, csokornyakkendő, bőrcipő
2.b) vizsgarész: hosszú nadrág, szakácskabát, sapka, kötény, csúszásmentes biztonsági lábbeliA vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
1. Vizsgarész: Szakmai beszélgetés, szituációs gyakorlat anyanyelven és idegen nyelven, mely az alábbi részekből tevődik össze
- vendég érkeztetése-tájékoztatása
- panaszkezelés
2. Vizsgarész
a) vizsgafeladat
- éttermi asztal megterítése 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- rendelésfelvétel anyanyelven és idegen nyelven
- rendelésnek megfelelő softdrink és bor felszolgálása az asztalnál
- konyha által elkészített 2 fogásos étel szakszerű szervírozása angol módban
- éttermi szoftver kezelése: rendelés felütése, blokkolása
b) vizsgafeladat
- két fogás (leves+főétel) elkészítése kapott receptúra alapján
- alapanyagok kimérése és előkészítése
- megfelelő konyhai technológia használatával történő elkészítés
- a készétel aktuális trendnek megfelelő tálalása
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc, melynek megoszlása:
1. vizsgarész - 30 perc
2a. vizsgarész - 60 perc
2b. vizsgarész - 150 percA vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%, mely az alábbi arányokból tevődik össze:
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
90 – 100%
- vendég érkeztetése és tájékoztatása során szakmaiságát tükrözi, határozottan és érthetően kommunikál
- panaszkezelés során a vizsgázó kompromisszum kész, udvariasan és segítőkészen, szakmai alázattal megoldást keres
- az éttermi asztalt szakszerűen, hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias és részletes, ételt- és italt, valamint főételhez bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven nyelvhelyes
- a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál
- a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szakszerűen szervírozza angol módban
- az éttermi szoftverrel önállóan, határozott sebességgel végzi a feladatot
- mindkét fogást ízletesen, tökéletesen, recept hűen elkészíti a kapott receptúra alapján
- a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és pontosan készíti elő
- a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott, pontos, hibátlan és gyors munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat teljesen betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik
- készételt aktuális trendnek megfelelően tálalja
80 – 89%
- vendég érkeztetése és tájékoztatása során határozottan és érthetően kommunikál
- panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres
- az éttermi asztalt hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, ételt- és italt, valamint főételhez kérésre bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál
- a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál
- a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szakszerűen szervírozza
- az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot
- mindkét fogást ízletesen elkészíti a kapott receptúra alapján
- a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
- a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott és pontos munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik
- a készételt dekoratívan tálalja
70 – 79%
- vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál
- panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres
- az éttermi asztalt megfelelően teríti meg 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, kérésre segít ételt- és italt választani, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál
- a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál
- a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szervírozza
- az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot
- mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján
- a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
- a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, elfogadható hulladékképzéssel dolgozik
- az ételeket megfelelően tálalja
60 – 69%
- vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál
- panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres
- az éttermi asztalt megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- anyanyelven és idegen nyelven érthetően, udvariasan kommunikálva felveszi a rendelést
- a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál
- a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szervírozza
- az éttermi szoftverrel segítséggel elvégzi a feladatot
- mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján
- a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
- a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során törekszik arra, hogy tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva dolgozzon
- az ételeket megfelelően tálalja
0 – 59%
- vendég érkeztetése és tájékoztatása során zavarosan és hiányosan kommunikál
- a panaszt nem kezeli
- az éttermi asztalt a tisztaság és a szakszerűség hiányában teríti meg 2 fő részére
- a rendelésfelvétel során kommunikációja nem érthető, a kínálattal nincs tisztában
- a vizsgázó képtelen felszolgálni a rendelést
- az éttermi szoftvert segítséggel sem tudja használni
- az ételeket a kapott receptúra alapján sem tudja megfelelően elkészíteni
- a vizsgázó a nem megfelelő alapanyagokat méri ki és/vagy rosszul készíti elő
- a vizsgázó nem megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során nem megfelelőek a higiéniai feltételek, az alapanyagokat pazarlóan kezeli
- az ételek nem megfelelően tálalja
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Cukrász
-
Cukrász szaktechnikus
-
Cukrászsegéd
-
Élelmezésvezető
-
Falusi turizmus szolgáltató
-
Falusi vendéglátó
-
Gyorséttermi eladó
-
Higiénés intézményi takarító
-
Kulturális rendezvény szervezője
-
Panziós-fogadós
-
Pincér-vendégtéri szakember
-
Pincérsegéd
-
Szakács
-
Szakács szaktechnikus
-
Szakácssegéd
-
Szállodai recepciós
-
Tisztítás-technológiai szakmunkás
-
Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding
-
Turisztikai technikus
-
Vendégtéri szaktechnikus