Szakács szaktechnikus - 2024 képzés

Szakács szaktechnikus képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Szakács szaktechnikus
  • Szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: 375 óra
  • Érettségire épülő oktatásban: 200 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Szakács szaktechnikus - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Szakács szaktechnikus képzés munkaterülete

  • Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magasszinten elkészít és prezentál. Gazdálkodik az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Élelmezésvezetői szakterületen is magasszinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

Szakács szaktechnikus képzés indul:

Képző
intézmény
Meghirdetett
időpont
Képzési
mód
Képzési
díj
 
 
2024-04-04
kedd, csütörtök
17:00 - 20:15 órarend szerint
Tantermi
2024-09-18
hétfő, szerda
17:00 - 20:15 órarend szerint
Tantermi
2024-10-12
Kéthetente szombat, vasárnap
09:00 - 15:30 órarend szerint
Tantermi
  • Szakács szaktechnikus képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Szakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Szakács szaktechnikus

    5134

    Szakács

    Szakács szaktechnikus

    1332

    Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője

    Szakács szaktechnikus

    3222

    Konyhafőnök, séf

  • Szakács szaktechnikus képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Szakács szaktechnikus képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.

  • Vizsgatevékenységek:

    Központi interaktív vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Szakács szaktechnikus szakmai ismeret

    A vizsgatevékenység leírása:


    A vizsgafeladatban az üzleti menedzsment, marketing és protokollhoz kapcsolódó ismereteket méri.
    • Jövedelmezőségi tábla elemzése
    • Anyag-, eszközgazdálkodás
    • Létszám és bérgazdálkodás
    • Elszámoltatás
    • Bizonylatkezelés
    • Árképzés
    • Vezetés a gyakorlatban
    • Marketing
    • Viselkedés és üzleti protokoll

    A teljes vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Szakács szaktechnikus projektfeladat

    A vizsgatevékenység leírása

    A vizsgatevékenység két részből áll:

    A) Portfólió
    A vizsgázónak a vizsgára portfóliót kell készítenie. A portfóliót a következő kötelező elemekből kell összeállítani. A portfólió készítéséhez a felsorolt 8 témakörből 5 témakört kell kötelezően kiválasztani, úgy, hogy a 8. számú önreflexió kötelező eleme az elkészítendő dokumentumoknak:
    1) Fényképek munkahelyi rendezvényekről, munkahely bemutatása, étel-ital választék, saját szakmai munkájának, példaképének bemutatása, szakmai továbbfejlődési lehetőségek.
    2) Saját hobbi, sport, magánélet bemutatása, iskolán kívüli sikerek.
    3) Önéletrajz.
    4) Szakmai idegen nyelvtudás bemutatása, 3-5 olyan recept idegen nyelvű megjelenítése, amellyel a vizsgázó dolgozott a munkahelyén, vagy az iskolai gyakorlaton.
    5) Munkahelyi rendezvények kiemelt fogásainak leírása, anyaghányad számítása, minimum 1 recept esetében.
    6) Versenyek, kiállítások képei, tapasztalatai, minimum 1 szakmai kiállítás bemutatása
    7) Egy nemzetközi konyha bemutatása (amennyiben van személyes tapasztalata külföldi szakmai gyakorlatról, az is hozzákapcsolható)
    8) Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése és reflektálása.

    A kötelező 5 témát egy dokumentumban kell megjeleníteni.
    Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből. Terjedelem: Minimum 12, maximum 15 db A4-es oldal, fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni. Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság.

    A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.

    A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.

    A vizsgarész akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

    B) Menüsor elkészítése
    A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz), a jelöltnek össze kell állítania, kosaranként négy db négyfogásos menüsort, azaz, összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán.

    A vizsgázó által összeállított menüsorokat a projektvizsgát megelőző 14. napig le kell adnia. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti.

    Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét sem.
    A 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgázó számára összeállít a vizsgabizottság, a vizsgaszervező által korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.

    Elfogadás esetén: A vizsgázó a vizsga napján az általa összeállított egyik menüsort lefőzheti.
    Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak, a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.

    A vizsgázó feladata:
    A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.
    A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 - 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.

    A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.

    A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés a tanult idegen nyelven

    Időtartam: 20 perc

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu