Pincér-vendégtéri szakember - 2024 képzés
Pincér-vendégtéri szakember képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember
- Szakma azonosító száma: 4 1013 23 04
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Kapcsolódó részszakmák: Pincérsegéd
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 175 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 200 óra
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés munkaterülete
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Pincér-vendégtéri szakember
5132
Pincér
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
A pincér-vendégtéri szakember a különböző vendéglátó tevékenységet folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja az udvarias és a szakszerű felszolgálás előírása szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, készpénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközöket kezel. Elszámol a napi bevétellel. Barista, bártender és alapfokú sommelier tevékenységet végez. Rendezvények helyszínét előkészíti, részt vesz a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában. Munkaterülete állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik. Ismeri a hazai és nemzetközi étel- és italkínálatot, tisztában van a vendéglátóipari trendekkel, az ételkészítési technológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén.
K Kapcsolódó szakmák
-
Cukrász
-
Cukrász szaktechnikus
-
Cukrászsegéd
-
Élelmezésvezető
-
Falusi turizmus szolgáltató
-
Falusi vendéglátó
-
Gyorséttermi eladó
-
Higiénés intézményi takarító
-
Kulturális rendezvény szervezője
-
Panziós-fogadós
-
Pincérsegéd
-
Szakács
-
Szakács szaktechnikus
-
Szakácssegéd
-
Szállodahajós, szállodai személyzet
-
Szállodai recepciós
-
Tisztítás-technológiai szakmunkás
-
Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding
-
Turisztikai technikus
-
Vendégtéri szaktechnikus