Falusi turizmus szolgáltató - 2024 képzés
Falusi turizmus szolgáltató képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakképesítés azonosító száma: 10133007
- Szakképesítés megnevezése: Falusi turizmus szolgáltató
- KEOR kód: 1013
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Falusi turizmus szolgáltató képzés munkaterülete:
A falusi turisztikai vonzerő megléte mellett kialakítja a fogadóképesség tárgyi feltételrendszerét, a tájegységre jellemző berendezéssel felszereli és működteti a vendéglátóhelyet. Ennek keretében fogadja a vendégeket, igény szerint gondoskodik ellátásukról. Rendelkezik minden olyan információval, amely a falusi turizmusban résztvevők minőségi időtöltését elősegíti: programlehetőséget ajánl, szervez, gasztronómiai élményeket nyújt. Képes bemutatni tevékenységén keresztül a falusi életformát, megismerteti vendégeivel a vidék flóráját és faunáját. Biztosítani tudja szolgáltatásain keresztül a sport és szórakozási lehetőségek igénybevételét, a népi kismesterségek, népszokások, a hagyományos népi kézműves mesterségek megismerését. Tevékenységét fő vagy kiegészítő foglalkozásként végezheti, vállalkozóként illetve adószámos magánszemélyként is.
Színvonalas, a vendéglátás-turizmus ágazatra jellemző sztenderdek betartása mellett eredményes gazdálkodást képes folytatni. -
Falusi turizmus szolgáltató képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
-
Egyéb feltételek:
-
Falusi turizmus szolgáltató képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 200 óra
- Maximális óraszám: 300 óra
-
Falusi turizmus szolgáltató képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő képessé váljon a turizmus-vendéglátás területén belül a falusi vendéglátásban a turizmus e területén a falusi élethez kapcsolódó turisztikai szolgáltató tevékenység végzésére. A képzésre nagy szükség van, hiszen jelenleg is több ezer ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik. A vidékfejlesztés egyik fontos területe a vidéki turizmus, amelynek eredményeként országunkban egyre több olyan vállalkozás működik, ahol a működtető a saját egyéni boldogulása, biztonságosabb megélhetésének megteremtése mellett a falvak életminőségének emelését, a vidéki élet népszerűsítését tűzte ki célul. Befolyásolja a szakterület népszerűségét a lakosság érdeklődésének növekedése a természet közeli elfoglaltságok, az egészséges életmód, az aktív, de nyugodt környezetben való regenerálódás iránt, amihez szorosan kapcsolódik a házi körülmények között készült nyersanyagok, bio ételek és italok fogyasztása. Az emberek a családi körülmények között működő falusi turizmusban látják biztosítottnak az egyéni bánásmódra, személyes szolgáltatásra szóló igényük kielégítését, és szívesen ismerkednek meg a vidék, a tájegység kulturális örökségével, népszokásaival, a kézműves kismesterségekkel és a népművészeti hagyományokkal.
A hazai és a világturizmus területén megfigyelhető irányzatok azt támasztják alá, hogy a jövőben a falusi turizmus népszerűsége a hazai és világturizmusban megfigyelhető trendek alapján tovább fog nőni, és ezért egyre inkább szükséges a fogadóképesség szolgáltatói oldalnak a megerősítése, a turizmusban szolgáltatást nyújtó emberek ismereteinek bővítése. - Falusi turizmus szolgáltató képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Falusi turizmus szolgáltató képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Falusi turizmus szolgáltató képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: A falusi turizmus szolgáltatás szakszerű művelése
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
A vizsga a következő tanulási eredményeket méri:
- Ismeri falusi vendéglátás alapjait, vendéglátóhely létestésére vonatkozó jogszabályokat a vállalkozás működtetésével kapcsolatos nyilvántartásokat, nyomtatványokat.
- A szállásadás és a vendéglátás munkafolyamatait átfogóan ismeri.
- Az általa nyújtott és ajánlott valamennyi szolgáltatást és a használt eszközök működését felhasználói szinten ismeri
- Tisztában van az épített és természetes örökségek kínálatával térségiszinten
- Kertészeti , tanya és bio gazdálkodással kapcsolatos ismeretekkel rendelkezik
- Ismeri az állatok tartására vonatkozó szabályokat
- Sport, szabadidős, tevékenységeket, szakmai kifejezéseket, magas szinten ismeri
- Ismeri a gyermekbarát szolgáltatások nyújtásának feltételeit
- Tisztában van a programszervezés alapelveivel.
- Ismeri a munkavédelmi, tűz és környezetvédelemmel összefüggő szakmai alapfogalmakat, a technológia, környezetvédelem, az ökológiai lábnyom, a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a szelektív hulladékgyűjtés problémáját összefüggéseit.
- Ismeri az értékesítést támogató marketing tevékenység legfőbb eszközeit.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 90 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Témakörök:
- Falusi turisztikai vállalkozás működése (válaszadás módja: feleletválasztás, feleletalkotás) 20%
- Falusi turisztikai szolgáltatások ismerete (válaszadás módja: feleletválasztás, feleletalkotás) 40%
- Programszervezés (válaszadás módja: esettanulmány értékelés, hibakeresés) 30%
- Környezet, munka, tűz, balesetvédelemi ismeretek (válaszadás módja: feleletválasztás, tesztfeladat) 10%
Összesen 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51 %-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: A falusi turizmus szolgáltató gyakorlati feladata
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Szituációs gyakorlat során a vizsgabizottság tagjainak közreműködésével eltérő piaci szegmenscsoportba tartozó vendégek számára - véletlenszerű választás után- turisztikai szolgáltatást nyújt.
A különböző típusú vendégekkel kapcsolatot létesít, felvilágosítást ad számukra, (csoportok és/vagy egyéni vendégek, a vendégek jellemzőinek megadása, létszám, érdeklődési kör meghatározása alapján) az adott régióra, tájegységre jellemző programot készít, intézi az érkezéssel kapcsolatos feladatokat. Ismerteti az ajánlatot, reagál a felmerülő kérdésekre, és tájékoztatást ad az elutazással kapcsolatos információkról.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc,
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 70%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
- Kommunikáció minősége: Kapcsolatfelvétel, a vendég érkezésével, távozásával kapcsolatos információadás 30%
- Programajánlat készítése: Megfelelés a korcsoportnak, időkihasználás, időszerűség, szakmai tartalom 40%
- Program ismertetés: Érthetőség, szakszerűség, kommunikációs helyzet megoldása 10%
- Problémakezelés: Reakció a vizsgabizottság felvetéseire 20%
Összesen 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51 %-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Cukrász
-
Cukrász szaktechnikus
-
Cukrászsegéd
-
Élelmezésvezető
-
Falusi vendéglátó
-
Gyorséttermi eladó
-
Higiénés intézményi takarító
-
Kulturális rendezvény szervezője
-
Panziós-fogadós
-
Pincér-vendégtéri szakember
-
Pincérsegéd
-
Szakács
-
Szakács szaktechnikus
-
Szakácssegéd
-
Szállodahajós, szállodai személyzet
-
Szállodai recepciós
-
Tisztítás-technológiai szakmunkás
-
Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding
-
Turisztikai technikus
-
Vendégtéri szaktechnikus