Szakács - 2024 képzés
Szakács képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Szakács
- Szakma azonosító száma: 4 1013 23 05
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Kapcsolódó részszakmák: Szakácssegéd
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 175 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 200 óra
-
Szakács képzés munkaterülete
Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kiséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
Szakács képzés indul:
Kéthetente szombat, vasárnap
09:00 - 15:30 órarend szerint
-
Szakács képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Szakács
5134
Szakács
-
Szakács képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
-
Szakács képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.
-
Vizsgatevékenységek:
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szakács szakmai ismeret
A vizsgatevékenység leírása
- Szezonális alapanyagok használata - feleletválasztó feladat (többszörös választás)
- Heti vagy alkalmi menü összeállítása - feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
- Rendezvényekkel kapcsolatos teendők - feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
- Áruátvétel - feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
- Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése - feleletválasztó (válaszok illesztése)
- Anyagfelhasználás kiszámítása - feleletválasztó (válaszok illesztése)
- Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása - számkitöltő (rövid számítás)
- Raktározás - feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése)
- Árképzés - számkitöltő (rövid számítás)A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Szakács projektfeladat
A vizsgatevékenység leírása:
A) Vizsgarész: Portfólió: a tanuló haladásáról és eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített dokumentum.
Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)
A tanuló szakmai fejlődését alátámasztó dokumentum tartalmazza:
• A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását Minden terméket képekkel kell illusztrálni
• Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
• Önéletrajz
• Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése, erre való reflektálásFormája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.
Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő megnevezése, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni. Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság.
A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
B) Vizsgarész: Menüsor elkészítése
A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz) a jelöltnek össze kell állítania kosaranként 4 db négyfogásos menüsort, azaz összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán. A vizsgázó által összeállított menüsorokat az első vizsgatevékenységet megelőző 14. napig le kell adnia a vizsgaszervező részére. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti a vizsgaszervező.Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét sem.
Amennyiben a 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgabizottság összeállít a vizsgázó számára a korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.Elfogadás esetén:
Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak, a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe, kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.A vizsgázó feladata:
A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 - 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.
A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés a tanult idegen nyelven
Időtartam: 20 perc
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Cukrász
-
Cukrász szaktechnikus
-
Cukrászsegéd
-
Élelmezésvezető
-
Falusi turizmus szolgáltató
-
Falusi vendéglátó
-
Gyorséttermi eladó
-
Higiénés intézményi takarító
-
Kulturális rendezvény szervezője
-
Panziós-fogadós
-
Pincér-vendégtéri szakember
-
Pincérsegéd
-
Szakács szaktechnikus
-
Szakácssegéd
-
Szállodahajós, szállodai személyzet
-
Szállodai recepciós
-
Tisztítás-technológiai szakmunkás
-
Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding
-
Turisztikai technikus
-
Vendégtéri szaktechnikus