Cukrász - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Cukrász
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 811 01
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Vendéglátás-turisztika
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5135
Cukrász
- Fagylaltkészítő
- Karamell cukrász
- Lágyfagylaltos
- Marcipánfigura készítő
- Süteménykészítő
- Tortakészítő
A cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
- cukorkészítményeket előállítni
- bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
- cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
- uzsonnasüteményeket készíteni
- teasüteményeket készíteni
- kikészített süteményeket készíteni,
- hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
- nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
- fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
- pohárkrémeket, készíteni
- bonbonokat készíteni
- tányérdesszerteket készíteni
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
35 811 04
szakképesítés-ráépülés
35 811 05
szakképesítés-ráépülés
35 811 02
szakképesítés-ráépülés
A képzés feltételei
A cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség, vagy iskolai előképzettség hiányában
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
igen
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
nincs
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezettfelnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 811 01 azonosító számú, Cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11522-16 Cukrász szakmai feladatok
- 11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
- 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
- 11518-16 Élelmiszerismeret
- 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
A cukrász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az n előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu