Fogadós - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Fogadós
- A szakképesítés OKJ száma: 34 811 06
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
- Büfé-, bisztróvezető
- Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
- Eszpresszó-, kávézóvezető
- Étkezdés
- Italboltvezető (1-2 személyes)
- Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
- Kifőzdés
- Kocsmáros
- Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
- Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
- Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
A fogadós szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására
- a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt
- egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására
- az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására
- a vendéglátóegység biztonságos működtetésére
- az üzlet arculatának és működésének megtervezésére
- a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére
- a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására
- a HACCP rendszer működtetésére
- alapvető marketing feladatok ellátására
- az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére
- a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására
- a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására