Vendéglátásszervező - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező
- A szakképesítés OKJ száma: 54 811 01
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Bárvezető
- Cukrászdavezető
- Csárda üzletvezetője
- Étterem üzletvezetője
- Éttermi és rendezvényigazgató
- Éttermi igazgató
- Éttermi üzletvezető
- Hidegkonyha-vezető
- Kertvendéglő üzletvezetője
- Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
- Népkonyha vezetője
- Szállodai cukrászda üzletvezetője
- Szállodai salátabár üzletvezetője
- Vendéglő üzletvezetője
A vendéglátásszervező szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást működtetni,
- anyagi felelősséggel gazdálkodni,
- megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját,
- piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát,
- reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait,
- vendégpanaszokat kezelni,
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét,
- szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven,
- írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven,
- termelő tevékenységet végezni,
- értékesítő tevékenységet végezni,
- vendéglátó eladói tevékenységet végezni.