Vendéglátásszervező - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező
  • A szakképesítés OKJ száma: 54 811 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Vendéglátásszervezõ

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Vendéglátásszervező - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
1332
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
  • Bárvezető
  • Cukrászdavezető
  • Csárda üzletvezetője
  • Étterem üzletvezetője
  • Éttermi és rendezvényigazgató
  • Éttermi igazgató
  • Éttermi üzletvezető
  • Hidegkonyha-vezető
  • Kertvendéglő üzletvezetője
  • Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
  • Népkonyha vezetője
  • Szállodai cukrászda üzletvezetője
  • Szállodai salátabár üzletvezetője
  • Vendéglő üzletvezetője

A vendéglátásszervező szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • vállalkozást működtetni,
  • anyagi felelősséggel gazdálkodni,
  • megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját,
  • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát,
  • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait,
  • vendégpanaszokat kezelni,
  • biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét,
  • szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven,
  • írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven,
  • termelő tevékenységet végezni,
  • értékesítő tevékenységet végezni,
  • vendéglátó eladói tevékenységet végezni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 811 06
34 811 01
34 811 04

A képzés feltételei

A vendéglátásszervező képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: igen
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra (80 óra termelési

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 900 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 54 811 01 azonosító számú, Vendéglátásszervező megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11520-16 Vendéglátó kereskedelem
  • 11538-16 A vendéglátás marketingje
  • 11539-16 Vendéglátó ételkészítés
  • 11540-16 Idegen nyelv a vendéglátásban
  • 11541-16 Üzletvezetés a vendéglátásban
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.

A vendéglátásszervező komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu