Vendéglátó-üzletvezető - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vendéglátó-üzletvezető
- A szakképesítés OKJ száma: 35 811 02
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Bárvezető
- Cukrászdavezető
- Csárda üzletvezetője
- Étterem üzletvezetője
- Éttermi és rendezvényigazgató
- Éttermi igazgató
- Éttermi üzletvezető
- Hidegkonyha-vezető
- Kertvendéglő üzletvezetője
- Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
- Népkonyha vezetője
- Szállodai cukrászda üzletvezetője
- Szállodai salátabár üzletvezetője
- Vendéglő üzletvezetője
A vendéglátó-üzletvezető szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget. Az üzletvezető feladata az érvényben lévő jogszabályok és előírások betartása, betartatása. Az üzletvezető tárgyi- és humánerőforrás-gazdálkodást folytat, felelősséggel tartozik a rá bízott eszközökért.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- létrehozni és működtetni a vendéglátó vállalkozást,
- humánerőforrás-gazdálkodást folytatni,
- költség-haszon elemzést végezni,
- elemezni és optimalizálni a költséget és eredményt, az eredmény felhasználására javaslatot tenni,
- gazdálkodni az anyagi erőforrásokkal,
- gazdasági elemzéseket végezni és döntéseket hozni,
- működtetni a vendéglátó egység marketing tevékenységét,
- külső-belső kommunikációt folytatni és menedzselni,
- meghatározni a vendéglátó üzlet áru- és szolgáltatásválasztékát,
- kapcsolatot tartani a hatóságokkal,
- irányítani a vendéglátó üzlet működését,
- irányítani a beszerzési, raktározási, termelési és értékesítési folyamatokat,
- kezelni a reklamációt,
- megszervezni és irányítani a pénzügyi, adózási és számviteli folyamatokat,
- megtartatni az érvényben lévő előírásokat, szabályokat,
- követni a szakmai trendek változásait,
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét.