Diétás cukrász - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Diétás cukrász
- A szakképesítés OKJ száma: 35 811 05
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Fagylaltkészítő
- Karamell cukrász
- Lágyfagylaltos
- Marcipánfigura készítő
- Süteménykészítő
- Tortakészítő
A diétás cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A diétás cukrász a közétkeztetés területén, a vendéglátás cukrászati termelő egységeiben a szállodákban dietetikus által ellenőrzött anyaghányad és technológia alapján diétás cukrászati félkész és késztermékeket elállít elő.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a különleges étrendhez igazodó cukrászati termékek nyersanyagit kiválasztani
- az étrendhez nem megfelelő nyersanyagokat szakszerűen helyettesíteni
- az allergén anyagok kikerülésével cukrászati termékeket készíteni
- tápanyag és energia tartalomszámításokat végezni
- diabetikus cukrászati félkész és késztermékeket készíteni
- glutén mentes cukrászati félkész és késztermékeket készíteni
- laktóz mentes cukrászati félkész és késztermékeket készíteni
- tejfehérje mentes cukrászati félkész és késztermékeket készíteni
- tojás mentes cukrászati félkész és késztermékeket készíteni
- a megrendelők számára a termék összetételéről szakszerű felvilágosítást adni.