Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló - 2024 képzés

Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Építőipar
 • Szakképesítés azonosító száma: 07324009
 • Szakképesítés megnevezése: Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló
 • KEOR kód: 0732
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló - 2024 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés munkaterülete:

  A Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló szakmai képesítés, a Festő, mázoló, tapétázó szakképesítésre épül, és az ott megszerzett tudás magasabb szintű gyakorlását teszi lehetővé. Az alapszakma elsajátítása során megismert technológiákat részletesebben, szakmailag magasabb fokon ismeri meg a képzésben résztvevő.
  A szakember a műemlék jellegű, vagy műemléki épületek felújítása során csapatban, a szakmai munka egyéb résztvevőivel együttműködve dolgozik. A festési, díszítési, mázolási munkákat magas minőségben, igényes kivitelezéssel készíti el. Ehhez megismeri a hagyományos, szakmatörténeti anyagokat, eszközöket, szerszámokat és díszítési technikákat. A felületdiagnosztika fontos szerepet tölt be a megfelelő rekonstrukció megtervezésében és az eredeti állapot visszaállításában.
  A régen használt festékanyagokat a szakemberek, mesterek maguk állították elő a megfelelő alapanyagokból. A festékanyagok előállítása, megfelelő keverése, színezése, felhordása nagyon fontos feladata a rekonstrukciós festő, mázoló szakembernek.
  A képzett szakember a hagyományos technikákon és anyagokon túl az innovatív, új (védett épületeken is felhasználható) anyagokat is folyamatosan figyelemmel kíséri a világhálón és a szakmai továbbképzéseken.
  A szakember a felújítandó felület rekonstrukciója során a tervezési és a kivitelezési munkálatokba egyaránt bevonja a digitális technikát: számítógépes anyagvizsgálatot, műszeres felületdiagnosztikát végez, anyagösszetételt elemez számítógép, illetve mikroszkóp segítségével. Munkája során képekkel, leírásokkal, szakmai véleményekkel dokumentál, szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szoftvereket használ.

 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
 • Szakmai előképzettség: 1611 Szobafestő és mázoló (tapétázó),
  234 Festő, mázoló, tapétázó, címfestő,
  31 5216 17 ...
  Bővebben
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
 • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

 • Egyéb feltételek:

 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés időtartama:

 • Minimális óraszám: 400 óra
 • Maximális óraszám: 500 óra
 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés munkaerő-piaci relevanciája:

  Magyarország igen gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, melynek egyik szerves része épített örökségünk.

  Az egyre idősödő történelmi, műemlék és műemlék jellegű épületeink védelme, rekonstruálása, kulturális és szakmatörténeti szempontból nagyon fontos és elengedhetetlen. Erre utalnak a kulturális örökség védelmével kapcsolatos jogszabályok, illetve az örökségvédelemmel foglalkozó szervezetek intézkedései, rendeletei is.

  A „rekonstrukció” szó jelentése értelmében az épületeket eredeti állapotukba kell hozni, mindezt úgy, hogy az épület tartósan megőrizze ezt az állapotát. A Rekonstrukciós műemléki festő, mázoló szakma egyik kiemelten fontos feladata a tartósság biztosítása. A felületeket festékek, bevonatok védik meg az erózió hatásaitól, ezzel biztosítanak tartósságot az épületszerkezeteknek. Egy szakszerűtlen módon, rosszul kivitelezett rekonstrukciós festés tönkre teheti az épületet, vagy nem tudja azt tartósan megvédeni az környezeti hatásoktól, így a rekonstrukció nem éri el célját.

  A felületvédelmen túl a fa-, fal- és fémfelületekre felhordott festékbevonatok másik fő funkciója a díszítés. Minden építészeti kornak, stílusnak megvannak a jellegzetes díszítési jellemvonásai és festési, színezési technikái. Ezek olyan ismérvek, amik meghatározó jellemvonásokkal egészítik ki, teszik teljessé az épületet. Festéssel, díszítéssel szimbólumokat, vallási, identitási, kulturális és szakrális tereket hozhatunk létre.

  A felületek rekonstrukciója nagyon összetett. Általában restaurátorok végzik a feltárást, kutatómunkát, és tervezik meg a helyreállítást. A felületek előkészítéséhez és a festő szakma szakmatörténeti technikáihoz azonban szükséges egy gyakorlott Rekonstrukciós műemléki festő, mázoló szakember.

  A műemléki és műemlék jellegű épületek rekonstrukciós munkálatainak nagyon komoly előírásai, szabályai vannak, így elengedhetetlen, hogy legyen olyan szakmai képzés, melynek során ezeket az ismereteket elsajátítják a képzésben résztvevők.

  A fentiek alapján a Rekonstrukciós műemléki festő, mázoló szakmai képzés társadalmi és gazdasági hasznosíthatósága igen jelentős, mert védett épületeink egyre jobban igénylik a rekonstrukciót, a helyreállítást, illetve az állagmegóvást.

 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
 • Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu