Vincellér - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Vincellér
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 11
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Vincellér - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
6114
Szőlő-, gyümölcstermesztő

A vincellér szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A vincellér feladata a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes ismerete, az erő- és munkagépek ismerete. Munkájához tartozik a telepítés, a szüret, az alapvető borkészítési technológia szakszerű ismerete. Alapvetően tisztában van a biogazdálkodás, az energiaracionalizálás, a szakterületéhez tartozó gazdálkodási ismeretekkel és a borturizmusi, borértékesítési szabályokkal.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a szőlőápolás kézi munkáit elvégezni,
  • a szőlőápolás gépi munkáit elvégezni,
  • a szőlő növényvédelmének alapismereteit elsajátítani, alkalmazni,
  • a szőlő metszésének teljes technológiáját elsajátítani, alkalmazni,
  • a szőlő ültetvényében a tápanyag utánpótlást elvégezni,
  • a támrendszer kialakítását, karbantartását elvégezni,
  • a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát elvégezni,
  • a vadkár-elhárítás szabályait elsajátítani, alkalmazni,
  • az öntözési technológia alapjait elsajátítani, alkalmazni,
  • a biogazdálkodás fő területeit elsajátítani,
  • a biomassza előállításának alapjait elsajátítani,
  • a szüretet előkészíteni, megszervezni,
  • az alapvető borkezelési fogásokat elsajátítani, alkalmazni,
  • a legfontosabb jövedéki előírásokat elsajátítani, alkalmazni,
  • munkavédelmi előírásokat betartani,
  • a szőlő és borágazat fontosabb gazdálkodási jellemzőit elsajátítani, alkalmazni,
  • a helybéli borértékesítési, borturizmusi szabályokat elsajátítani, alkalmazni,
  • elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 06

A képzés feltételei

A vincellér képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 400 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 11 azonosító számú, Vincellér megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
  • 10945-12 A szőlőtermesztés technológiája
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10946-12 A szőlőtermesztés szakmai gépei
  • 10947-12 A szőlőtermesztés gyakorlata

A vincellér komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu