Vincellér - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vincellér
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 11
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A vincellér szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A vincellér feladata a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes ismerete, az erő- és munkagépek ismerete. Munkájához tartozik a telepítés, a szüret, az alapvető borkészítési technológia szakszerű ismerete. Alapvetően tisztában van a biogazdálkodás, az energiaracionalizálás, a szakterületéhez tartozó gazdálkodási ismeretekkel és a borturizmusi, borértékesítési szabályokkal.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a szőlőápolás kézi munkáit elvégezni,
- a szőlőápolás gépi munkáit elvégezni,
- a szőlő növényvédelmének alapismereteit elsajátítani, alkalmazni,
- a szőlő metszésének teljes technológiáját elsajátítani, alkalmazni,
- a szőlő ültetvényében a tápanyag utánpótlást elvégezni,
- a támrendszer kialakítását, karbantartását elvégezni,
- a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát elvégezni,
- a vadkár-elhárítás szabályait elsajátítani, alkalmazni,
- az öntözési technológia alapjait elsajátítani, alkalmazni,
- a biogazdálkodás fő területeit elsajátítani,
- a biomassza előállításának alapjait elsajátítani,
- a szüretet előkészíteni, megszervezni,
- az alapvető borkezelési fogásokat elsajátítani, alkalmazni,
- a legfontosabb jövedéki előírásokat elsajátítani, alkalmazni,
- munkavédelmi előírásokat betartani,
- a szőlő és borágazat fontosabb gazdálkodási jellemzőit elsajátítani, alkalmazni,
- a helybéli borértékesítési, borturizmusi szabályokat elsajátítani, alkalmazni,
- elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat