Vegyész technikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vegyész technikus
- A szakképesítés OKJ száma: 54 524 03
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
- A szakképesítés tanulmányi területe: Vegyipar
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vegyipar
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Műtrágyakeverő
- Növényvédőszer-gyártó
A vegyész technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Vegyipari vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai és műszeres elemzéseket végez. Vizsgálatai kiterjednek az anyagok fizikai és kémiai jellemzőire, meghatározza a minták minőségi és mennyiségi paramétereit. Feladatai közé tartozik az anyagok laboratóriumi körülmények közötti előállítása, az előállított anyagok tisztaságának ellenőrzése. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi. Kisebb alsó- vagy középvezetői beosztásában gondoskodik a irányítási körébe tartozó munkatársak munkájának megszervezéséről és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséről.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- ellenőrizni, irányítani az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását,
- intézkedni a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől,
- új berendezés üzembe helyezésében részt venni,
- gondoskodni a felügyelete alá tartozó gépek, gyártó berendezések vagy laboratóriumi eszközök termék-vagy műszakváltást megelőző beállításáról,
- figyelemmel kísérni a gyártási paraméterek alakulását, értékelni és összehasonlítani a technológiai utasítással,
- kivizsgálni és javaslatot tenni vagy intézkedni az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében,
- gondoskodni a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrizni a zavartalan alapanyag- és energiaellátást,
- betartani és beosztott munkatársaival betartatni a laboratóriumra, az üzemre, a gyártási folyamatokra vonatkozó tűzrendészeti, munkavédelmi, környezetvédelmi, zajvédelmi rendszabályokat,
- elvégezni a termeléssel összefüggésben szükséges, közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat,
- felmérni a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek eszközök mennyiségét és műszaki állapotát,
- meggyőződni a munkavédelmi eszközök meglétéről és használhatóságáról,
- mintákat venni vagy átvenni a vizsgálandó mintákat,
- vegyipari laboratóriumi vizsgálatok előkészíteni,
- vegyipari laboratóriumban, vagy külső helyszínen elvégezni a minták előírás szerinti vizsgálatait,
- minőségi és mennyiségi analitikai munkát végezni,
- vegyipari laboratóriumi szabvány vizsgálatokat végezni,
- preparatív laboratóriumi munkát végezni,
- laboratóriumi műveleteket végrehajtani önállóan, vagy magasabb képzettségű (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján,
- kiértékelni az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összevetni az előírásokkal,
- kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végezni,
- alkalmazni a munkakörére vonatkozó vagy azzal kapcsolatos jogszabályokat, szabványokat, előiratokat,
- dokumentációs feladatokat végezni,
- közreműködni félüzemi kísérletek végrehajtásában,
- gondoskodni a laboratórium általános rendjéről,
- elvégezni a laboratóriumi eszközök, berendezések rá vonatkozó karbantartási feladatait,
- megkülönböztetni prokarióta (baktériumok) és eukarióta (pl. gombák) sejteket illetve sejtalkotókat sejtfestéssel,
- elkészíteni mikroszkópos preparátumokat,
- felismerni szövettani és élettani jellemzőket,
- elvégezni egyszerű immunológiai vizsgálatokat (pl. kicsapás),
- elvégezni biokémiai vizsgálatokat,
- megfigyelni anaerob és aerob anyagcsere-folyamatokat.