Vegyipari rendszerkezelő - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vegyipari rendszerkezelő
- A szakképesítés OKJ száma: 34 524 02
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Vegyipar
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vegyipar
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Műtrágyakeverő
- Növényvédőszer-gyártó
A vegyipari rendszerkezelő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vegyipari rendszerkezelő önállóan vagy munkahelyi vezető irányítása mellett végzi a vegyipari gyártási folyamatok végrehajtását, készülékek, berendezések üzemeltetését. A korszerű ipari mérő- és ellenőrző rendszerek segítségével kapott információk alapján a technológiai utasítás szerint beavatkozik a gyártási folyamatba. Egyszerűbb gépkarbantartó, javító munkákat végez. Ellenőrzi az általa gyártott termékek minőségét, kémiai összetételét üzemanalitikai eszközökkel.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a beszállított alapanyagok, gyártási segédanyagokat fogadni, raktározni,
- a beszállított anyag minőségével és pontos mennyiségével kapcsolatos gyorsvizsgálatokat elvégezni (üzemanalitikai feladatok, fizikai és kémiai alapjellemzők mérése),
- beszállított anyagot feldolgozásra előkészíteni,
- a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkákat felmérni,
- a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, szerszámokat és segédanyagokat kiválasztani, a vonatkozó szabványokat és katalógusokat használni,
- az alapvető gyorsjavításokat (tömítéscsere, szabványos cserealkatrész beépítése, kenési rendszer ellenőrzése, kenőanyag utántöltése) elvégezni,
- új berendezés üzembe helyezésében részt venni,
- figyelemmel kísérni a gyártási paraméterek alakulását, értékelni és összehasonlítani a technológiai utasítással,
- a korszerű, automatizált gyártás folyamatjelző műszereit leolvasni, értékelni, és a jelzések alapján a technológiai utasításnak megfelelő mértékben beavatkozni,
- technológiai utasítás, recept vagy leírás alapján működtetni vegyipari berendezéseket, végrehajtani gyártási technológiát,
- a korszerű, automatizált sorozattermelő (adagoló, kiszerelő, csomagoló stb.) berendezések vezérlőelemeit - pneumatikus, elektromos vagy hidraulikus vezérlőeszközeit - üzembe helyezni, működésüket ellenőrizni és a szükséges mértékű zavarelhárítást végrehajtani,
- közreműködni az üzemzavarok, minőségi problémák elhárításában,
- ellenőrizni a zavartalan alapanyag- és energiaellátást,
- betartani az üzemre, gyártási folyamatokra vonatkozó tűzrendészeti, munkavédelmi, környezetvédelmi, zajvédelmi rendszabályokat,
- kezelni a minőségelemző és környezetvédelmi ellenőrző üzemi analitikai műszereket.