Sommelier - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Sommelier
- A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A sommelier tervezi, karbantartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén,
- aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében,
- értékesítés-ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani,
- felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából,
- pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját,
- kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját,
- a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni,
- folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését,
- alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén,
- kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén,
- ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját,
- ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját,
- megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén,
- ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat,
- felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában,
- kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez.