Üvegezõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Üvegezõ
- OKJ száma: 21521602
- Szakmacsoport: Építészet

Feladata: Ajtók, ablakok, üvegtetõk, üvegfalak, üvegpadozatok, bútorok, képkeretek stb. üvegezése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 21521602
- Szakmacsoport: Építészet
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Üvegezõ (7638)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 800 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Hajlott és álló testhelyzetben, félig kész és kész épületekben, illetve zárt mûhelyekben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Üveglapok kiválogatása, méretre vágása, ablakok, ajtók kereteibe vagy épületek más helyeire való helyezése, tömítése és rögzítése; üvegtáblák, tükrök felszerelése az épületek homlokzatára, falára és mennyezetére; elõregyártott üvegelemek összeállítása és szerelése pl. forgóajtónak, kirakatnak vagy zuhanyozófülkének; hõszigetelõ üvegezés, illetve utólagos hõszigetelés; drótüvegezés; képek üvegezése, keretezése.

Követelmények
Ismerje az épületszerkezeteket, a teherhordó szerkezeteket és a velük szemben támasztott követelményeket; legyen tisztában a gazdaságos munkavégzés elveivel; legyen képes a szerkezetekre ható erõk és hatások megítélésére, a fogadószerkezetek hibáinak javítására, különbözõ anyagú és szerkezetû nyílászárók üvegezésének elkészítésére hagyományos és korszerû módszerekkel, üvegfalak és -felületek kialakítására, beépítésére, szerelésére, javítására, a munka átadására és elszámolására; tartsa be a munkavédelmi, tûzvédelmi és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu