Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
- OKJ száma: 31521215
- Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
Feladata:Tejfeldolgozás: a tej elsõdleges kezelése, a friss fogyasztású tejtermékek és az ultrapasztõrözött termékek önálló feldolgozása; a vaj, sajt, ömlesztett sajt és egyéb tejipari termék - irányítással történõ - feldolgozása.
Alapadatok
- OKJ-szám: 31521215
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Tejfeldolgozó (7214)
- Felelõs minisztérium: FVM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Zárt munkahelyen, állandó mozgás közben végzett közepesen nehéz fizikai és gépkezelõi munka.
Jellemzõ tevékenységek
tej tisztítása, fölözése, zsírtartalmának beállítása, homogénezése; pasztõrözés, hûtés, alvasztás, habosítás stb; utótárolás, csomagolás, készáru raktározás; különféle ultrapasztõrözött, illetve tartósított tejtermékek gyártása; melléktermékek feldolgozása, gépek és berendezések üzemeltetése.
Követelmények
Ismerje az alapvetõ technológiai folyamatokat, a tejjel szemben támasztott minõségi követelményeket, a gyártási mûveleteket, az alap- és segédanyagokat; a tejipari gépek és berendezések üzemeltetési módját, tudjon elvégezni alapvetõ szakmai számításokat. Legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történõ alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munka-, baleset- és környezetvédelmi és higiéniai elõírásokat.