Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Tartósítóipari szakmunkás
- OKJ száma: 31521213
- Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
Feladata: Hûtõházi és konzervipari technológiák szakmunkás szintû munkáinak végzése.
Alapadatok
- OKJ-szám: 31521213
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Tartósítóipari munkás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozó (7212)
- Felelõs minisztérium: FVM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Zárt munkahelyen, álló testhelyzetben, sok járkálással végzett közepesen nehéz fizikai és gépkezelõi munka.
Jellemzõ tevékenységek
nyers-, alap- és segédanyagok felvásárlása, kezelése; elõkészítõ mûveletek, tartósító mûveletek végzése; raktározás; termékgyártás; gépi berendezések kezelése; alapvetõ élelmiszer-vizsgálatok, szakmai számítások végzése; az elõállított termékek értékesítése.
Követelmények
Ismerje a felhasználásra kerülõ nyers, alap- és segédanyagokat, az átvételi módokat, a minõsítés szempontjait, az elõkészítõ, tartósító és raktározó mûveletek célját, módjait és berendezéseit, környezetvédelmi elõírásait; a tartósítóipari termékek jellemzõit, gyártását és a mûveletekhez szükséges gépi berendezéseket, a nyersanyagokkal szemben támasztott követelményeket, legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történõ alkalmazására, a technológiai folyamatok elvégzésére. Rendelkezzen a szükséges gazdálkodási ismeretekkel. Tartsa be a higiéniai, munkavédelmi és tûzvédelmi elõírásokat.