Sütõipari munkás - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Sütõipari munkás
- OKJ száma: 21521204
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata: emberi fogyasztás céljára, alapvetõ sütõipari termékek manuálisan (kézi úton) történõ elõállítása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 21521204
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Sütõ-, tésztaipari munkás, pék (7216)
- Felelõs minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnõttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen hajlott és álló testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
kézi úton végzett gyártás-technológiai mûveletek (nyersanyagok elõkészítése, tésztakészítési eljárások, feldolgozás, kelesztés, sütés, kenyérgyártás); gépek és berendezések kezelése; termékek hûtése, tárolása, szállítása.

Követelmények
Ismerje a tésztakészítés és kenyérgyártás technológiai mûveleteit, nyersanyagait, a termékek minõségi követelményeit. Rendelkezzen sütõipari gépészeti ismeretekkel. Legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történõ alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munkavédelmi és higiéniai elõírásokat és követelményeket.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu