Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Sütõipari munkás
- OKJ száma: 21521204
- Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
Feladata: emberi fogyasztás céljára, alapvetõ sütõipari termékek manuálisan (kézi úton) történõ elõállítása.
Alapadatok
- OKJ-szám: 21521204
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Sütõ-, tésztaipari munkás, pék (7216)
- Felelõs minisztérium: FVM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnõttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Zárt munkahelyen hajlott és álló testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.
Jellemzõ tevékenységek
kézi úton végzett gyártás-technológiai mûveletek (nyersanyagok elõkészítése, tésztakészítési eljárások, feldolgozás, kelesztés, sütés, kenyérgyártás); gépek és berendezések kezelése; termékek hûtése, tárolása, szállítása.
Követelmények
Ismerje a tésztakészítés és kenyérgyártás technológiai mûveleteit, nyersanyagait, a termékek minõségi követelményeit. Rendelkezzen sütõipari gépészeti ismeretekkel. Legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történõ alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munkavédelmi és higiéniai elõírásokat és követelményeket.