Pénzügyi tanácsadó - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Pénzügyi tanácsadó
- OKJ száma: 54343605
- Szakmacsoport: Közgazdaság

Feladata: vállalkozásoknál, intézményeknél a pénzügyi folyamatok önálló végzése, irányítása. Pénzügyi tervek, elemzések, ellenõrzések készítése, döntések elõkészítése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54343605
- Szakmacsoport: Közgazdaság
- Szint: emelt szintû szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Pénzügyi tanácsadó (2519)
- Felelõs minisztérium: PM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 1100 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 20%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen ülõ, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
Gazdálkodó szervezet alapításával, átszervezésével, megszüntetésével kapcsolatos pénzügyi tevékenység; pénzügyi tervezés; pénzügyi számítások végzése; pénzügyi döntések elõkészítése; jövedelmezõségi, hatékonysági számítások végzése; pénzforgalmi elszámolások rendjének kialakítása, ellenõrzése; adó- és illetékkötelezettséggel, társadalombiztosítással kapcsolatos pénzügyi feladatok végzése, ellenõrzése; gazdálkodási tevékenység értékelése; pénzügyi nyilvántartások ellenõrzése, elemzése, értékelése.

Követelmények
Legyen képes a gazdálkodási folyamatok átlátására; ismerje az alapvetõ közgazdasági fogalmakat; ismerje a hatályos jogszabályokat; rendelkezzen könyvvezetési, beszámoló-készítési, ügyvitel-szervezési és adat-feldolgozási, nemzetközi pénzügyi, vámeljárásokkal kapcsolatos, valuta- és devizagazdálkodási, számviteli, vezetési, szervezési és informatikai ismeretekkel és legyen képes azok alkalmazására; legyen képes a szervezet ellenõrzési tevékenységében való közremûködésre; a szervezet nyilvántartási rendszerének kialakítására; a gazdasági hatások elemzésére; legyen képes a számítógép szakszerû alkalmazására.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu