Pedagógiai asszisztens - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Pedagógiai asszisztens
- OKJ száma: 52149903
- Szakmacsoport: Oktatás

Feladata: Az alsó fokú nevelési, oktatási intézményekben (1-4. osztály) a felsõfokú végzettséget nem igénylõ pedagógiai feladatok ellátása (pl. a gyerekek szabadidõs tevékenységének segítése, felügyelete) pedagógis irányítása mellett.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52149903
- Szakmacsoport: Oktatás
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Pedagógusasszisztens (3413)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 1 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Ülõ és álló testhelyzetben, döntõen zárt munkahelyen végzett szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
A gyerekek fogadása az iskolában, felügyelete és segítése az étkezéseknél, a testápolásnál és öltözködésnél; a szabadidõs tevékenységeknél a pedagógus segítése, a gyerekek kísérése; oktatási eszközök elõkészítése; közremûködés a testnevelési órák, technikai és könyvtári foglalkozások lebonyolításában; korrepetálás; az osztályterem díszítése; közremûködés a gyermekvédelmi feladatokat ellátó pedagógus munkájában; adminisztrációs feladatok ellátása.

Követelmények
Tartsa tiszteletben a gyermek személyiségét, járuljon hozzá egészséges fejlõdéséhez; rendelkezzen megfelelõ kommunikációs és együttmûködési készséggel; munkáját hassa át a gyermekközpontú szemlélet, a türelem, az együttérzõ képesség; rendelkezzen megfelelõ pedagógiai. pszichológiai, szociálpszichológiai, közmûvelõdési, gondozási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi, gyógypedagógiai és oktatástechnikai ismeretekkel; legyen képes önállóan, ill. a pedagógus irányítása mellett a szabadidõs tevékenységek szervezésére és levezetésére; mentálhigiéniai jellegû tevékenységekre; a gyermekvédelmi feladatok ellátására; az oktatástechnikai eszközök kezelésére, ügyeleti, gyermek-felügyeleti tevékenység végzésére.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu