Mérlegképes könyvelõ (pénzügyi) - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Mérlegképes könyvelõ (pénzügyi)
- OKJ száma: 54343603
- Szakmacsoport: Közgazdaság

Feladata: A könyvvezetési, beszámoló-készítési, értékesítési, döntés-elõkészítési, elemzési, ellenõrzési feladatok ellátása. Feladatainak egy részénél jogszabály írja elõ a legalább mérlegképes könyvelõi végzettséget.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54343603
- Szakmacsoport: Közgazdaság
- Szint: emelt szintû szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Számviteli ügyintézõ (3606)
- Felelõs minisztérium: PM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 1500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen ülõ, hajlott testtartásban, zárt munkahelyen végzett szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
Egyszeres és kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozások számviteli, pénzügyi feladatainak elvégzése; ellenõrzési feladatok ellátása; könyvvezetés, beszámoló-készítés elemzésével, ellenõrzésével összefüggõ feladatok ellátása; könyvviteli feladatok végzése; befektetési, beruházási és egyéb gazdasági döntések elõkészítése; pénzforgalommal kapcsolatos feladatok ellátása; számítógépes számviteli-ügyviteli rendszerek mûködtetése.

Követelmények
Rendelkezzen megfelelõ vállalkozás-gazdaságtani, pénzügyi, számviteli, szervezési ismeretekkel; ismerje és alkalmazza a hatályos jogszabályokat; legyen képes a vállalkozások alapításával, átalakulásával, megszûnésével kapcsolatos gazdálkodási feladatok elvégzésére; a gazdálkodó szervezet pénzügyi és számviteli feladatainak ellátására; a vállalkozások számviteli és ehhez kapcsolódó informatikai feladatainak megszervezésére; a vállalkozások pénzügyi ellenõrzésére; a belsõ ellenõrzés szervezésére és irányítására; rendelkezzen megfelelõ problémafelismerõ és döntési képességgel; munkáját felelõsségtudattal és korrekten végezze.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu