Klinikai fogászati higiénikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Klinikai fogászati higiénikus
- OKJ száma: 54504602
- Szakmacsoport: Egészségügy

Feladata: a fogorvos irányításával fogászati megelõzõ tevékenység végzése, szájhigiénés ellátás biztosítása, fogbetegek gyógyítása, gondozása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54504602
- Szakmacsoport: Egészségügy
- Szint: emelt szintû szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Fogászati asszisztens (3233)
- Felelõs minisztérium: ESZCSM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve hajlott testtartásban (adminisztráció), állva, járkálva (felvilágosítás, bemutató, elõadás) végzett szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
betegirányítás, adminisztratív feladatok, asszisztensi feladatok, szájüreg vizsgálat; fogászati megelõzõ eljárások alkalmazása; egészségnevelés, ápolás, gondozás, elsõsegélynyújtás; szervezési feladatok.

Követelmények
Rendelkezzen a szükséges anatómiai-élettani, táplálkozási, fogászati, fogpótlástani, szájsebészeti, szájhigiénés stb. szakmai ismeretekkel. Legyen képes információs, kommunikációs feladatok ellátására, a biztonságos munkakörülmények kialakítására, fogászati beavatkozások elõkészítésére és a fogorvosi munka asszisztálására. Tudja elvégezni a szájüreg vizsgálatát, alkalmazza a prevenciós (megelõzési) eljárásokat. Legyen képes a fogászati egészségnevelésre, fogászati betegek ápolására és gondozására; a munkaterület és a munkafolyamatok szervezésére. Tartsa be a higiéniai-, az etikai-, a munka- és balesetvédelmi elõírásokat és szabályokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu