Idegenvezetõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Idegenvezetõ
- OKJ száma: 54787202
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom

Feladata: Az ország idegenforgalmi, kulturális, történelmi és mûvészeti értékeinek, nevezetességeinek bemutatása az egyénileg vagy csoportosan érkezõ külföldi turistáknak, ill. a belföldi túrákon résztvevõ magyar vendégeknek magyarul vagy idegen nyelven.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54787202
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- Szint: emelt szintû szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Idegenvezetõ (3642)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 800 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen álló testhelyzetben, mozog, zárt helyiségben és szabad ég alatt végzett szellemi és kisebb részben könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Felkészülés az útra; az adott területre vonatkozó történelmi, mûvészettörténeti, építészeti ismeretek bõvítése; városnézés vezetése, nevezetességek bemutatása; csoport kísérése utazás alatt; szálláshelyek elosztása; a csoport étkeztetése; fakultatív programok szervezése; a csoportot érintõ ügyek intézése; külföldön az utasok hivatalos érdekképviseletének ellátása; hivatalos vendégek utazásának, programjának szervezése; rendezvények, konferenciák rendezése, lebonyolítása; a vendégek fogadása, kísérete, tájékoztatása; repülõ- és vonatjegyek rendelése, autókölcsönzés, szállásfoglalás, belépõjegyek megrendelése; vendégek személyes ügyeinek intézése; hivatalos rendezvényeken a tárgyalások megszervezése, reprezentációs kellékek beszerzése; tolmácsolás.

Követelmények
Az idegenforgalom a magyar nemzetgazdaság egyik legjobban mûködõ ágazata. Jelentõs a szakmai turizmus, amely a hostessi munka iránt növeli az igényt. A felsõfokú iskolai végzettség és több nyelv magas szintû ismerete az alkalmazás esélyét növeli.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu