Hangmester/Hangtechnikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Hangmester/Hangtechnikus
- OKJ száma: 52189901
- Szakmacsoport: Mûvészet, közmûvelõdés, kommunikáció

Feladata: Hangtechnikai munkák önálló mûvelése, elsõsorban mûszaki, másodsorban mûvészeti jellegû ismeretek birtokában (keverõs, montírozó, hangfelvevõ, kábeles, kapcsolótermi technikus, mûsorüzemi technikus, videó- és rádióstúdió hangtechnikus).


Alapadatok
- OKJ-szám: 52189901
- Szakmacsoport: Mûvészet, közmûvelõdés, kommunikáció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb mûvészeti foglalkozások (3729)
- Felelõs minisztérium: NKÖM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 1 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt helyen, döntõen állva, hajolva, guggolva végzett közepesen nehéz fizikai munka, kisebb részben ülve, hajlott testtartásban végzett munka.

Jellemzõ tevékenységek
Hangtechnikai berendezések telepítése, mûködtetése és hibafelismerése; hangosítás kivitelezése; hangfelvétel készítése; kapcsolattartás a munkatársakkal; számítógép kezelése; hangképtervezés; tanácsadás.

Követelmények
Rendelkezzen a munkájához szükséges matematikai, fizikai, mûszaki, akusztikai, hangtechnikai, hangszer- és mûfajismereti, stúdió-rendszertechnikai, színpadtechnikai, mûvészeti, produkciós ismeretekkel és angol nyelvtudással; legyen képes a hangforrások kiválasztására, a hangzó hibák felismerésére, hangképtervezésre, a felvétel megtervezésére és megszervezésére, a hangfelvételi technológia kiválasztására és használatára, a hangfelvételi eszközök kiválasztására, rendszerbe kapcsolására, üzemeltetésére, a hibák feltárására; legyen képes a hanganyag esztétikai, dramaturgiai megtervezésében való részvételre, az alkotóközösség tagjaival való együttmûködésre; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu