Géplakatos - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Géplakatos
- OKJ száma: 31523304
- Szakmacsoport: Gépészet

Feladata: Forgácsoló-berendezések, szivattyúk, kompresszorok, hõerõgépek stb. szerelése, felújítása és javítása; gépekhez alkatrészek készítése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31523304
- Szakmacsoport: Gépészet
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Lakatos (7421) >>
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen ülõ, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett szellemi munka, kisebb részben álló, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Kézi és gépi forgácsolás; forrasztás; hegesztés; darabolás; egyéb fémipari munkák; gépek szerelése; gépek beállítása és üzembe helyezése; gépek javítása; mûszaki rajz olvasása és készítése; jegyzõkönyvek készítése; mûszaki mérések; minõség-ellenõrzés.

Követelmények
Rendelkezzen a munkája végzéséhez szükséges anyagszerkezeti, géptani és technológiai ismeretekkel; legyen képes mûszaki dokumentáció használatára és jegyzõkönyvek készítésére; legyen képes kézi és gépi forgácsolás és egyéb fémmegmunkálás végzésére, gépelemek, szerkezetek szerelésére, fémes és nem fémes anyagok anyagvizsgálatára, vezérlési, szabályozási feladatok végrehajtására; ismerje a hidraulikus és pneumatikus vezérléseket, a villamosgépeket, az anyagmozgatás gépeit, a melegvíz és gõztermelõ berendezéseket, gázturbinákat és hõszivattyúkat, klímaberendezéseket, villamos gépeket, belsõégésû motorokat és mûködésüket; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu