Bádogos és épületbádogos - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Bádogos és épületbádogos
- OKJ száma: 31521602
- Szakmacsoport: Gépészet

Feladata: Különleges formájú és igényességû tetõfelületek bádogosmunkáinak elkészítése. Díszítõelemek (vízköpõk, attikák, könyöklõk) kialakítása, domborítások készítése, magas színvonalú fém (pl. réz) fedések készítése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31521602
- Szakmacsoport: Gépészet
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Épület-, építménybádogos (7633)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Általában szabad ég alatt, kisebb részben zárt munkahelyen, térdeplô,guggoló, álló és hajlott testtartásban végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Fémlemezekbôl használati tárgyak, épületbádogos szerkezetek (pl.csatornák, tetôkibúvók stb.) készítése; tetôk bádogosmunkáinak elkészítése, épületdíszítô elemek kialakítása; különféle anyagokból készült csövek összeszerelése, felszerelése; javítási, felújítási munkák végzése.

Követelmények
Ismerje a munkája végzéséhez szükséges szerszámokat, készülékeket, segédeszközöket, anyagokat és félkész termékeket, az anyagvizsgálatok módját; rendelkezzen vállalkozói alapismeretekkel; legyen képes a munkavégzéshez szükséges számítások elvégzésére, egyszerû mûszaki rajzok olvasására, értelmezésére és készítésére; legyen képes a fémlemezekbôl készítendô szerkezetek szabására, összeépítésére, a szerkezeteket tartó, rögzítô, merevítô és kötését biztosító alkatrészek készítésére és felszerelésére, elôregyártott szerkezetek felszerelésére, javítására, felújítására, mérés és ellenôrzés elvégzésére, a munka megszervezésére; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elôírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu