Autószerelõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Autószerelõ
- OKJ száma: 52524102
- Szakmacsoport: Közlekedés

Feladata: Különbözõ gépkocsik motorjainak, futómûvének stb. javítása, karbantartása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52524102
- Szakmacsoport: Közlekedés
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Gépjármû- és motorszerelõ, -javító (7431) >>
- Felelõs minisztérium: GKM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 45%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen zárt munkahelyen, idõnként szabad ég alatt hajlott, álló, térdeplõ, guggoló és fekvõ testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Hibafeltárás, mûszaki állapot vizsgálat, a munkafolyamat megtervezése, árajánlat-készítés, hibás alaktrészek kiszerelése, cseréje, ellenõrzése, tartozékok, kiegészítõ berendezések szerelése, mûszaki vizsgára történõ elõkészítés, vizsgáztatás.

Követelmények
Legyen képes a szerkezeti elemek (futómû, kormány, fék, motor, hajtómû, lengéscsillapító stb.) ellenõrzésére, a szerkezeti és villamos alkatrészek javítására és pótlására; a mérési feladatok elvégzésére, a gépjármû vezetõ- és szabályozó rendszereinek vizsgálatára, alkotórészeinek javítására és cseréjére. Tudja használni a számítógépet adatkeresési, diagnosztikai és adminisztrarív feladatok megoldásában. Értsen a rajzolvasáshoz. Tudja a jármûvek mûszaki szempontú értékelését elvégezni. Értse meg a magyar és idegen nyelvû mûszaki leírásokat. Tudja elkészíteni a szükséges javításokról a bizonylatolási, pénzügyi dokumentációt. Tartsa be a munkajogi, tûzvédelmi, munkavédelmi és biztonságtechnikai elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu