Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Általános vegyésztechnikus
- OKJ száma: 52541201
- Szakmacsoport:
Vegyipar
Feladata: Vegyipari gépek, készülékek kiszolgálásának, mûködtetésének, alapfokú karbantartásának, egyszerûbb üzemzavarok elhárításának, egyszerûbb gyártásközi ellenõrzéseknek az irányítása; minõség-ellenõrzési feladatok ellátása.
Alapadatok
- OKJ-szám: 52541201
- Szakmacsoport: Vegyipar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Vegyésztechnikus (3115)
- Felelõs minisztérium: OM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 30%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Álló és ülõ, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett szellemi és könnyû fizikai munka.
Jellemzõ tevékenységek
Gyártás-elõkészítés; termelésirányítás; berendezések üzembehelyezése és karbantartása; anyagvizsgálat; minõség-ellenõrzés; gyártmányfejlesztés; vegyipari, kémiai kutatásokban való részvétel; mûszeres és hagyományos laboratóriumi mérések; vegyi anyagokkal kapcsolatos kereskedelmi tevékenység.
Követelmények
Rendelkezzen megfelelõ kémiai, fizikai kémiai, technológiai, gazdasági, szervezési és számítástechnikai ismeretekkel; legyen képes az alapanyagok félkész- és késztermékek kiválasztására, elõkészítésére; a gyártási feladatok megszervezésére; a beosztottak munkájának irányítására és ellenõrzésére; a laboratóriumi vizsgálatok, elemzések elvégzésére; a mûszaki dokumentáció értelmezésére; a technológiai utasítás alapján a munkafeladatok elvégzésére és elvégeztetésére; tartsa és tartassa be a környezetvédelmi, munkavédelmi, tûzvédelmi elõírásokat.