ABC-eladó - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: ABC-eladó
- OKJ száma: 31786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Feladata: ABC áruházakban a vevõk kiszolgálása és egyéb - az áruforgalomhoz, bolti munkához kapcsolódó - feladatok ellátása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Eladó (5112)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 650 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnõttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Állva, járkálva, zárt munkahelyen végzett, részben nehéz fizikai munka (áru rakodása, tárolása stb.), részben adminisztrációs jellegû munka (árurendelés, leltár stb.).

Jellemzõ tevékenységek
Részvétel az áruk megrendelésében; az áruk eladásra történõ elõkészítésében; a vevõk tájékoztatásában, reklamációk intézésében; a bolt egyéb munkáiban (szolgáltatások, leltár, adminisztrációs munkák stb.); gondoskodás az áruk megfelelõ tárolásáról, kezelésérõl és a minõség megóvásáról.

Követelmények
Megfelelõ áruismeret és kereskedelmi ismeretek birtokában, a korszerû eladási technikák felhasználásával végezze a vásárlók áruval való ellátását az igények szerinti mennyiségben, minõségben és választékban, az udvarias kiszolgálás elõírásai szerint; munkájával, tevékenységével meghatározó befolyást gyakoroljon a bolt színvonalas mûködtetésére és jövedelmezõ gazdálkodására; legyen képes ismereteinek folyamatos fejlesztésére és alkalmazására; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu