Konyhai részlegvezető - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Konyhai részlegvezető
-
A szakképesítés OKJ száma:
35 811 06
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés-ráépülés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés-ráépülés
-
Szakmacsoport:
Vendéglátás-turisztika
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A konyhai részlegvezető szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Konyhai részlegvezető, a vendéglátó egységben a konyha magas szintű szakmai irányítója. Beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységeket irányít és felügyel. Szervezi és ellenőrzi a konyha működését. Kialakítja, üzletpolitikáját ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról. Teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben lévő eszközökért.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást alapítani és működtetni
- anyagi felelősséggel gazdálkodni
- megszervezni, és irányítani a konyha/részleg napi munkáját
- ellenőrizni a konyhában folyó tevékenységeket
- szervezni és bonyolítani az üzlet, házon belüli és házon kívüli rendezvényeit
- betartani és betartatni az üzletek működésére vonatkozó jogszabályi előírásokat
- vendégpanaszokat kezelni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A konyhai részlegvezető képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
34 811 04 Szakács
-
Előírt gyakorlat:
Szakács szakképesítéssel betölthető munkakörben, a képzés megkezdését megelőző 5 évben szerzett, legalább 3 év összefüggő gyakorlat
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 500 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 35 811 06 azonosító számú, Konyhai részlegvezető megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11531-16 Ételkészítés technológia
- 11530-16 Kommunikáció
- 11529-16 Szállodai és éttermi szoftverek működtetése
- 11527-16 Vendéglátó gazdálkodás
- 11528-16 Élelmiszerbiztonság
A konyhai részlegvezető komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Egy, az adott tanévet megelőző évben minősített (pl.: a GaultMillau étterem kalauz szerint legalább 11 pontot elért, vagy annál jobb, vagy a Michelin Guide étterem kalauz szerint legalább bib gourmand, vagy annál jobb) európai étterem konyháján szerzett két hét igazolt (80-100 óra) összefüggő szakmai gyakorlat.
Záró dolgozat készítése az összefüggő szakmai gyakorlat tapasztalatai alapján. A konyha szervezése, gazdálkodási sajátosságai, a termelő tevékenység egyes részleteinek elemző bemutatása. A konyha gazdálkodásának statisztikai, matematikai eszközökkel történő elemzése. Az elemzés alapján a fejlesztési lehetőségek bemutatása.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu