Konyhai kisegítő - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Konyhai kisegítő
- A szakképesítés OKJ száma: 21 811 01
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsófokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A konyhai kisegítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- szakács felügyelete mellett végezni munkáját
- gombákat, állati, növényi eredetű nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni
- alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni: egyszerű standard ételeket készíteni (étel kiegészítő salátákat, köreteket, főzelékeket azokhoz feltéteteket [egyben, szeletben, vagdaltnak sült húsok, pörköltek, tojás feltétek], egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket [kevert tészták, főzéssel készített egyszerű gyúrt- illetve száraztészta ételek])
- tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni