Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Kistermelői élelmiszerelőállító
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 18
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kistermelői élelmiszerelőállító - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes

A kistermelői élelmiszerelőállító szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig. A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi lehetőségeket. Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra. Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal szolgáltatás keretében.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • kis mennyiségű általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel közvetlenül a fogyasztót ellátni,
  • falusi vendégasztalt üzemeltetni,
  • kistermelői zöldség- és gyümölcskészítményeket az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével előállítani,
  • kistermelői húsfeldolgozást végezni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével,
  • kistermelői, kézműves sütőipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével,
  • kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével,
  • kistermelői, erjedésipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság, higiéniai és jövedéki előírások figyelembevételével,
  • kistermelői, kézműves tejtermékeket, sajtot készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével,
  • kulturált életvitelt folytatni,
  • konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni,
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni,
  • pályázatokat előkészíteni,
  • állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani,
  • falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni,
  • termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni,
  • szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön),
  • árubeszerzést végezni,
  • szakhatóságokkal kapcsolatot tartani,
  • gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról,
  • háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni,
  • munka tűz-, és környezetvédelmi szabályokat betartani,
  • dokumentációt vezetni,
  • készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani,
  • szelektív hulladékgyűjtést megvalósítani.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó

A képzés feltételei

A kistermelői élelmiszerelőállító képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 560 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 18 azonosító számú, Kistermelői élelmiszerelőállító megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11034-16 Üzemgazdaság, ügyvitel
  • 11620-16 Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek
  • 11619-16 Kistermelői tejtermékek és sajt előállítása
  • 11618-16 Erjedésipari és jövedéki ismeretek alapjai kistermelőknek
  • 11617-16 Kistermelői sütő-, cukrász- és édesipari termékek előállítása
  • 11616-16 Kistermelői húsfeldolgozás
  • 11615-16 Kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozás
  • 11614-16 Kistermelői tartósítási módok
  • 11613-16 Élelmiszeripari áruismeret kistermelőknek

A kistermelői élelmiszerelőállító komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu