Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő
- A szakképesítés OKJ száma: 32 521 02
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Gépgyártás, műszer- és fémipar
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- PLC programozó
- Elektromos gép- és készülékszerelő
- Elektrolakatos
- Elektromechanikai műszerész
- Háztartás-elektronikai műszerész
- Villamossági szerelő
- Akkumulátor-javító és kezelő
- Autóelektronikai műszerész
- Automatikai műszerész
- Ügyvitel-technikai műszerész
- Híradástechnikai műszerész
- Mechatronikai műszerész
- Mechatronikai szerelő
A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépeket szerel, telepít, beüzemel, javít, karbantart (hűtő-, és a gázüzemű készülékek, berendezések kivételével).
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezelni
- vevőszolgálati tevékenységet végezni
- műhelyben (szervizben), vagy a javítási helyszínen írásos dokumentumban (munkalapon) rögzíteni a készülék műszaki, azonosító és egyéb adatait, valamint az észlelt/bejelentett hibajelenséget
- megfelelően kiállított bizonylat ellenében átvenni, és a javító helyre szállítani/szállítatni a készüléket
- műszaki dokumentációk (terv, kapcsolási rajz, gépkönyv) alapján a bejelentett és a tapasztalt hibajelenséget elemezve alkalmas műszerek, villamos és mechanikai kézi és gépi szerszámok használatával behatárolni és megállapítani a készülékek/berendezések hibáját/hibáit
- javításhoz katalógusból, vagy egyéb módon (kereskedelem) anyagot, vagy alkatrészt vásárolni/rendelni
- dokumentációk (tervek, műszaki előírások) alapján – a helyszínen – felmérést végezni
- kiviteli tervek, vagy egyéb dokumentáció alapján szerelni, telepíteni a háztartási, kereskedelmi vendéglátóipari készülékeket, berendezéseket
- szükség esetén kooperálni a társszakmák képviselőivel
- próbaüzemet tartani, majd üzembe helyezni a szerelt/telepített készüléket, berendezést
- átadni a működőképes és a biztonságtechnikai vizsgálatokon is megfelelt készüléket/berendezést
- kiállítani a szükséges dokumentumokat, bizonylatokat (számlát), és tájékoztatást adni a gép készülék használatról,szükség esetén tájékoztatni a javítás munkagaranciájáról
- tevékenysége közben betartani a környezetvédelmi-, tűzvédelmi- és a villamos és az egyéb biztonságtechnikai előírásokat