Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő
  • A szakképesítés OKJ száma: 32 521 02
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7341
Villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója
  • PLC programozó
  • Elektromos gép- és készülékszerelő
  • Elektrolakatos
  • Elektromechanikai műszerész
  • Háztartás-elektronikai műszerész
  • Villamossági szerelő
  • Akkumulátor-javító és kezelő
  • Autóelektronikai műszerész
  • Automatikai műszerész
  • Ügyvitel-technikai műszerész
  • Híradástechnikai műszerész
  • Mechatronikai műszerész
  • Mechatronikai szerelő

A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépeket szerel, telepít, beüzemel, javít, karbantart (hűtő-, és a gázüzemű készülékek, berendezések kivételével).

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezelni
  • vevőszolgálati tevékenységet végezni
  • műhelyben (szervizben), vagy a javítási helyszínen írásos dokumentumban (munkalapon) rögzíteni a készülék műszaki, azonosító és egyéb adatait, valamint az észlelt/bejelentett hibajelenséget
  • megfelelően kiállított bizonylat ellenében átvenni, és a javító helyre szállítani/szállítatni a készüléket
  • műszaki dokumentációk (terv, kapcsolási rajz, gépkönyv) alapján a bejelentett és a tapasztalt hibajelenséget elemezve alkalmas műszerek, villamos és mechanikai kézi és gépi szerszámok használatával behatárolni és megállapítani a készülékek/berendezések hibáját/hibáit
  • javításhoz katalógusból, vagy egyéb módon (kereskedelem) anyagot, vagy alkatrészt vásárolni/rendelni
  • dokumentációk (tervek, műszaki előírások) alapján – a helyszínen – felmérést végezni
  • kiviteli tervek, vagy egyéb dokumentáció alapján szerelni, telepíteni a háztartási, kereskedelmi vendéglátóipari készülékeket, berendezéseket
  • szükség esetén kooperálni a társszakmák képviselőivel
  • próbaüzemet tartani, majd üzembe helyezni a szerelt/telepített készüléket, berendezést
  • átadni a működőképes és a biztonságtechnikai vizsgálatokon is megfelelt készüléket/berendezést
  • kiállítani a szükséges dokumentumokat, bizonylatokat (számlát), és tájékoztatást adni a gép készülék használatról,szükség esetén tájékoztatni a javítás munkagaranciájáról
  • tevékenysége közben betartani a környezetvédelmi-, tűzvédelmi- és a villamos és az egyéb biztonságtechnikai előírásokat

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 521 11
részszakképesítés

A képzés feltételei

A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

a képzés megkezdhető az elektrotechnika-elektronika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

alapfokú iskolai végzettség, vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 800 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 32 521 02 azonosító számú, Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11271-12 A munkatevékenység dokumentálása
  • 12081-16 Kereskedelmi és vendéglátóipari gépek telepítése, szerelése
  • 11911-16 Háztartási gépek telepítése, szerelése
  • 12079-16 Kereskedelmi és vendéglátóipari gépek javítása
  • 11910-16 Háztartási gépek javítása
  • 10007-12 Informatikai és műszaki alapok
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.

A kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu