
Élelmiszeripari laboráns - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari laboráns
-
A szakképesítés OKJ száma:
31 541 03
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
alsó középfokú részszakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
részszakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A Élelmiszeripari laboráns szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az élelmiszeripari laboráns képes a szakmai ismereteikre támaszkodva az élelmiszeripari nyersanyagok, félkészés késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezni és elvégezni, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldani és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíteni.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a munkaterületet előkészíteni,
- mintát venni,
- minták előkészítését végezni,
- a munkafolyamatot előkészíteni,
- alapméréseket végezni,
- laboratóriumi eszközöket használni,
- minták összetételének minőségi meghatározását elvégezni,
- minták összetételének mennyiségi meghatározását elvégezni,
- adminisztrációs munkát végezni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari laboráns képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 640 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 31 541 03 azonosító számú, Élelmiszeripari laboráns megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10893-12 Élelmiszeranalitikai vizsgálatok
- 10892-12 Élelmiszeranalitika
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
A Élelmiszeripari laboráns komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu