Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 54 521 01
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
- A szakképesítés tanulmányi területe: Gépgyártás, műszer- és fémipar
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Öntőgép kezelő
- Színesfém kohászati berendezés kezelője
A Élelmiszeripari gépésztechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzembe helyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- felismerni a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit,
- élelmiszeripari üzemek gépsorait üzembe helyezni, üzemeltetni, karbantartani, javítani,
- ellenőrizni a gépegységek működését,
- felmérni a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat,
- szét- és összeszerelni a gépet, berendezést,
- felismerni az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését,
- egyszerű alkatrészt elkészíteni kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel,
- kiválasztani a feladatnak megfelelő anyagminőséget,
- használni a gépészeti szabványokat,
- pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezelni és üzemszerűen működtetni,
- munkája során betartani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat,
- az élelmiszeripar különböző ágazataiban a technológiai folyamat legfőbb jellemzőit felismerni,
- vállalkozási tevékenység alapvető feladatait elvégezni.