Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 54 521 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8151
Fémfeldolgozó gép kezelője
  • Öntőgép kezelő
  • Színesfém kohászati berendezés kezelője

A Élelmiszeripari gépésztechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzembe helyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • felismerni a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit,
  • élelmiszeripari üzemek gépsorait üzembe helyezni, üzemeltetni, karbantartani, javítani,
  • ellenőrizni a gépegységek működését,
  • felmérni a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat,
  • szét- és összeszerelni a gépet, berendezést,
  • felismerni az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését,
  • egyszerű alkatrészt elkészíteni kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel,
  • kiválasztani a feladatnak megfelelő anyagminőséget,
  • használni a gépészeti szabványokat,
  • pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezelni és üzemszerűen működtetni,
  • munkája során betartani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat,
  • az élelmiszeripar különböző ágazataiban a technológiai folyamat legfőbb jellemzőit felismerni,
  • vállalkozási tevékenység alapvető feladatait elvégezni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 521 02
szakképesítés
34 521 08
szakképesítés
54 521 05
szakképesítés

A képzés feltételei

A Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 0 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

A(z) 54 521 01 azonosító számú, Élelmiszeripari gépésztechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 11916-16 Élelmiszeripari nyersanyagok és technológiák
  • 11955-16 Élelmiszeripari műveletek
  • 10924-16 Élelmiszeripari géptan
  • 10923-16 Gépek karbantartása, vezérlése
  • 10925-16 Agrárműszaki alapok

A Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu