Diétás szakács - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Diétás szakács
- A szakképesítés OKJ száma: 35 811 03
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Diétás szakács
- Étkezdei szakács
- Grill szakács
- Gyermekélelmezési szakács
- Hajószakács
- Hidegkonyhai szakács
- Közétkeztetési szakács
- Melegkonyhai szakács
- Pizzakészítő szakács
- Segédszakács
A diétás szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelésioktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
- az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
- az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
- különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő, dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.