Csokoládétermék-gyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Csokoládétermék-gyártó
-
A szakképesítés OKJ száma:
31 541 13
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
alsó középfokú részszakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
részszakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A csokoládétermék-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A csokoládétermék-gyártó közreműködik a kakaóbab vagy kávébab feldolgozásában. Csokoládétermékeket készít. Csokoládét temperál, töltelékeket készít. Termékeket csomagol. Munkája közben betartja az élelmiszer előállításra vonatkozó jogszabályokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- felkészülni a munkára,
- előkészíteni a munkafolyamatokat,
- alapméréseket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni,
- a tevékenységre vonatkozó munkavédelmi előírásokat betartani,
- befejező műveleteket végezni,
- félkésztermékeket és készterméket gyártani
- csokoládét temperálni,
- töltelékeket készíteni,
- betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,
- alapszintű adminisztrációs munkát végezni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A csokoládétermék-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 320 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 31 541 13 azonosító számú, Csokoládétermék-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11917-16 Csokoládé és csokoládétermék-gyártás
- 11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek
A csokoládétermék-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu