Üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Üdítőital-ipari termékgyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 10
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
31_541_10_uditoital_ipari_termekgyarto.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Szikvízkészítő
- Szódás, szódavízkészítő
A Üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az Üdítőital-ipari termékgyártó feladata a szénsavas üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.A szakképesítéssel rendelkező képes:
alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni - termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz) - szikvizet előállítani, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni - alapanyag ásványvizet minősíteni, tisztítani, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni - szénsavas üdítőitalt előállítani (bázisszörpöt felhasználni, cukoroldást, keverést végezni) - palackokat töltésre előkészíteni, nyomáspróbát végezni - palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.