Üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Üdítőital-ipari termékgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 10
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 31_541_10_uditoital_ipari_termekgyarto.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7115
Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő
  • Szikvízkészítő
  • Szódás, szódavízkészítő

A Üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az Üdítőital-ipari termékgyártó feladata a szénsavas üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni - termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz) - szikvizet előállítani, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni - alapanyag ásványvizet minősíteni, tisztítani, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni - szénsavas üdítőitalt előállítani (bázisszörpöt felhasználni, cukoroldást, keverést végezni) - palackokat töltésre előkészíteni, nyomáspróbát végezni - palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 582 01
Csőhálózatszerelő
35 582 08
Vízgépészeti és technológiai berendezésszerelő

A képzés feltételei

A Üdítőital-ipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 31 541 10 azonosító számú, Üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A Üdítőital-ipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu