Tejtermékgyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 09
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
31_541_09_tejtermekgyarto.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Elsődleges tejkezelő
- Fehérsajtkészítő
- Friss és tartós tejtermékek gyártója
- Gomolyaalapanyag-készítő
- Kefir-, joghurtkészítő
- Keménysajt-készítő
- Lágysajt-kezelő
- Ömlesztettsajt-főző
- Sajtdaráló
- Sajtérlelő
- Sajtkészítő
- Sajtkezelő
- Sajtpréselő
- Tej-, tejszínp
A tejtermékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,valamint a vaj, sajt, ömlesztett sajt, sajtkészítmény, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló
gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan
betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
alapanyagokat (tej, tejszín, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni - tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni - pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek) - vaj- és vajkészítményeket gyártani - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni - natúr és ízesített friss, érlelt, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni, - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.