Tejtermékgyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 09
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 31_541_09_tejtermekgyarto.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7113
Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
  • Elsődleges tejkezelő
  • Fehérsajtkészítő
  • Friss és tartós tejtermékek gyártója
  • Gomolyaalapanyag-készítő
  • Kefir-, joghurtkészítő
  • Keménysajt-készítő
  • Lágysajt-kezelő
  • Ömlesztettsajt-főző
  • Sajtdaráló
  • Sajtérlelő
  • Sajtkészítő
  • Sajtkezelő
  • Sajtpréselő
  • Tej-, tejszínp

A tejtermékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,
valamint a vaj, sajt, ömlesztett sajt, sajtkészítmény, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló
gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan
betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

alapanyagokat (tej, tejszín, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni - tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni - pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani (fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín, natúr és ízesített tartós termékek) - vaj- és vajkészítményeket gyártani - különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni - natúr és ízesített friss, érlelt, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával - túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával - gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni - technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani - tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni, - melléktermékeket, hulladékokat kezelni - munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni, - vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 522 04
Villanyszerelő

A képzés feltételei

A tejtermékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 09 azonosító számú, Tejtermékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10900-12 Tejtermékgyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A tejtermékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu