Speciális állatfeldolgozó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Speciális állatfeldolgozó
- A szakképesítés OKJ száma: 35 541 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
35_541_01_specialis_allatfeldolgozo.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Baromfidaraboló
- Baromfibontó
- Baromfifeldolgozó
- Baromfikopasztó
- Belező, begyező
- Csirkemell-filéző
- Csirkepucoló
- Élőfüggesztő (baromfi-feldolgozás)
- Májazó
- Nyúlfeldolgozó
- Pulykadaraboló
- Tojásfeldolgozó
- Zúzapucoló
- Zsigerelő
A speciális állatfeldolgozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az állat átvétele után az állatok kábítását, vágását, kopasztását, vagy bőrfejtését, pikkelyezését, zsigerelését, darabolását, filézését, bontását, hűtését végzi. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő.A szakképesítéssel rendelkező képes:
átvenni a munkaterületet - állatot átvenni - vágásra előkészíteni, függeszteni - kábítást végezni - vágni, elvéreztetni - forrázást, kopasztást, utókopasztást, perzselést végezni - bőrfejtést végezni - pikkelyezni, zsigerelni, darabolni, filézni - testet mosni, átfüggeszteni - testet bontani, zsigerelni, tisztítani - belsőséget kezelni - előhűtést végezni - minősíteni, osztályozni - kézi vagy gépi darabolást végezni, csontozni, filézni - hőelvonással tartósítani - anyagokat előkészíteni anyagnorma szerint - anyagokat aprítani, fűszerezni - pácoldatot készíteni, sózni, pácolni - terméket tölteni - formázást végezni - zárást végezni, ellenőrizni - hőkezelést végezni - füstölést végezni - egész vagy darabolt terméket csomagolni - speciális állatfélék feldolgozásával különböző típusú késztermékeket gyártani - befejező műveleteket végezni - eszközöket használni gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai, munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat