Speciális állatfeldolgozó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Speciális állatfeldolgozó
  • A szakképesítés OKJ száma: 35 541 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 35_541_01_specialis_allatfeldolgozo.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes
  • Baromfidaraboló
  • Baromfibontó
  • Baromfifeldolgozó
  • Baromfikopasztó
  • Belező, begyező
  • Csirkemell-filéző
  • Csirkepucoló
  • Élőfüggesztő (baromfi-feldolgozás)
  • Májazó
  • Nyúlfeldolgozó
  • Pulykadaraboló
  • Tojásfeldolgozó
  • Zúzapucoló
  • Zsigerelő

A speciális állatfeldolgozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az állat átvétele után az állatok kábítását, vágását, kopasztását, vagy bőrfejtését, pikkelyezését, zsigerelését, darabolását, filézését, bontását, hűtését végzi. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

átvenni a munkaterületet - állatot átvenni - vágásra előkészíteni, függeszteni - kábítást végezni - vágni, elvéreztetni - forrázást, kopasztást, utókopasztást, perzselést végezni - bőrfejtést végezni - pikkelyezni, zsigerelni, darabolni, filézni - testet mosni, átfüggeszteni - testet bontani, zsigerelni, tisztítani - belsőséget kezelni - előhűtést végezni - minősíteni, osztályozni - kézi vagy gépi darabolást végezni, csontozni, filézni - hőelvonással tartósítani - anyagokat előkészíteni anyagnorma szerint - anyagokat aprítani, fűszerezni - pácoldatot készíteni, sózni, pácolni - terméket tölteni - formázást végezni - zárást végezni, ellenőrizni - hőkezelést végezni - füstölést végezni - egész vagy darabolt terméket csomagolni - speciális állatfélék feldolgozásával különböző típusú késztermékeket gyártani - befejező műveleteket végezni - eszközöket használni gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai, munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 341 02
Gázcseretelep-kezelő

A képzés feltételei

A speciális állatfeldolgozó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
nincs

  • Szakmai előképzettség: Húsipari termékgyártó
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 35 541 01 azonosító számú, Speciális állatfeldolgozó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei

A speciális állatfeldolgozó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu