Sommelier - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sommelier
  • A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 35_811_01_sommelier.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
5123
Telefonos (multimédiás) értékesítési ügynök
  • Sommelier

A sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sommelier tervezi, karban tartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja, az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén - aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében - értékesítés -ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani - felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából - pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját - kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját - a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni - folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését - alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén - kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén - ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját - ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját - Megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén - ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat - felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában - kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
53 814 01
Ingatlankezelő

A képzés feltételei

A sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
nincs

  • Szakmai előképzettség: szőlész-borász alap-szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu