Sommelier - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Sommelier
- A szakképesítés OKJ száma: 35 811 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
35_811_01_sommelier.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Sommelier
A sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A sommelier tervezi, karban tartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja, az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.A szakképesítéssel rendelkező képes:
folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén - aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében - értékesítés -ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani - felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából - pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját - kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját - a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni - folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését - alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén - kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén - ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját - ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját - Megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén - ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat - felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában - kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez