Pék - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Pék
- A szakképesítés OKJ száma: 34 541 05
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
34_541_05_pek.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A pék szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A pék képes együttműködve munkahelyi vezetőivel, szakemberekkel, munkavállalókkal, bármely sütőiparitermék kiváló minőségű előállítására úgy kisüzemben, mint nagyüzemben. A gyártás előkészítését követően
(felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat, alapméréseket végez) a kenyerek készítéséhez és a
péksütemények-finom pékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) tésztát
készít, majd azt feldolgozza. Mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza. Finom pékárukhoz tölteléket készít. A
feldolgozott tésztát keleszti, vetés előkészítő műveletet végez, majd beállítja a sütési paramétereket és a megkelt
félkész-terméket kemencébe helyezi. Mézes tésztát formázza és előkészíti sütésre. Ellenőrzi a sütés folyamatát.
Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra.
Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és betartja az egyes
tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi,
valamint üzemi) előírásokat. Több ízben adminisztrációs (minőségvizsgálat, gyártmánylap, anyagnorma
számítás, nyomon-követhetőségi bizonylatok) munkát is végez.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
felkészülni a munkára - előkészíteni a munkafolyamatokat - alapméréseket végezni - eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni - befejező műveleteket végezni - tésztát készíteni - tölteléket készíteni - feldolgozni a tésztát - tésztát keleszteni - tésztát sütni - tészta felületét kezelni - mézeskalácsot készíteni és díszíteni - betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat - adminisztrációs munkát végezni