Élelmiszeripari analitikus technikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari analitikus technikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
54 541 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
54_541_01_elelmiszeripari_analitikus_technikus.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszeripari laboráns
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns
A Élelmiszeripari analitikus technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az élelmiszeripari analitikus technikus képes a szakmai ismereteikre támaszkodva az élelmiszer-ipari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezni és elvégezni, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldani és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíteni, a középszintű élelmiszeranalitikai vezetői feladatokat ellátni, felsőfokú szakirányban továbbtanulni.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
a munkaterületet előkészíteni - mintát venni - minták előkészítését végezni - a munkafolyamatot előkészíteni - laboratóriumi méréseket végezni - laboratóriumi eszközöket, műszereket használni - minták összetételének minőségi meghatározását elvégezni - minták összetételének mennyiségi meghatározását elvégezni - adminisztrációs munkát végezni - a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíteni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 582 09
Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
szakképesítés
54 582 01
Épületgépész technikus
szakképesítés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari analitikus technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160
Elmélet/gyakorlat aránya:
50%-elmélet
50%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: nincs óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 54 541 01 azonosító számú, Élelmiszeripari analitikus technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10891-12 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek
- 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
- 10892-12 Élelmiszeranalitika
- 10893-12 Élelmiszeranalitikai vizsgálatok
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Élelmiszeripari analitikus technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu