Édesipari termékgyártó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Édesipari termékgyártó
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 34_541_01_edesipari_termekgyarto.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7218
Édesipari termékgyártó
  • Édesipari termékgyártó

A Édesipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: az édesipari termékgyártó szakmunkás feladata az édesipari félkész- és késztermékek szakszerű, gazdaságos előállítása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint az Élelmiszer törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett. A szakmai követelményekben meghatározott feltételek alapján képes a gyártás folyamatait önállóan ellátni.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

technológiai és/vagy termelési számításokat végezni - átvenni és előkészíteni a gyártáshoz szükséges anyagokat - a munka megkezdése előtt ellenőrizni a gépeket, berendezéseket, eszközöket - felügyelni a gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozni - részt venni a karbantartási munkákban - előkészíteni, ellenőrizni a csomagolóanyagokat, csomagolni a készterméket - a készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak és/vagy elvégezni a raktározást - a hatályos szabályozások szerint kezelni a képződő hulladékot - alapanyagot vizsgálni és/vagy ellenőrizni - gyártásközi vizsgálatokat végezni - készterméket ellenőrizni és/vagy minősíteni - előírásoknak megfelelően mintát venni - beállítani az előírt paramétereket - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni - elkészíteni az előírt összesítőket, jelentéseket

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
21 582 01
Szobafestő
részszakképesítés
35 582 06
Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló
szakképesítés-ráépülés
34 582 01
Ács
szakképesítés
34 582 02
Bádogos
szakképesítés
34 582 13
Burkoló
szakképesítés
34 582 16
Épületszobrász és műköves
szakképesítés
54 582 02
Hídépítő és -fenntartó technikus
szakképesítés
34 582 17
Kőfaragó
szakképesítés
34 582 14
Kőműves
szakképesítés
54 582 03
Magasépítő technikus
szakképesítés
54 582 04
Mélyépítő technikus
szakképesítés
34 582 10
Szárazépítő
szakképesítés
34 582 15
Tetőfedő
szakképesítés-ráépülés
34 582 11
Útépítő
szakképesítés
54 582 05
Útépítő és -fenntartó technikus
szakképesítés

A képzés feltételei

A Édesipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nappali re

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 34 541 01 azonosító számú, Édesipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10885-12 Édesipari félkésztermék gyártás
  • 10886-12 Cukorkagyártás
  • 10887-12 Csokoládétermék-gyártás
  • 10888-12 Kávé és pótkávé gyártás
  • 10889-12 Édesipari tartóssütemény gyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11497-12 Foglalkoztatás I
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A Édesipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu