Bolti hentes - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Bolti hentes
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 31_541_01_bolti_hentes.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes
  • Csontozó
  • Húsaprító
  • Húselőkészítő
  • Húsosztályozó
  • Húsvizsgáló
  • Hússzeletelő
  • Kézi csontozó (húsipari)
  • Sertéscsontozó

A bolti hentes szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Húsrészeket szakszerűen előkészít, testtáji darabolást, csontozást végez, hús és húskészítmény hűtőpultra helyezését végzi, kereskedelemben értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

átvenni a munkaterületet - anyagokat átvenni, készletezni - felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket - betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat - testtáji darabolást végezni, testet húsrészekre bontani - húsrészeket formázni, csontozni - kereskedelemben húst és húskészítményt értékesíteni, kiszolgálni - hús, húskészítmény pultra történő előkészítését végezni - vevőket kiszolgálni - adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni - eszközöket használni, gépeket kezelni - betartani a tevékenységre vonatkozó előírásokat

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 582 03
Magasépítő technikus
szakképesítés

A képzés feltételei

A bolti hentes képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 541 01 azonosító számú, Bolti hentes megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
  • 10928-12 Darabolás, csontozás
  • 10930-12 Húsipari értékesítés

A bolti hentes komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu