Szárazáru készítõ - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Szárazáru készítõ
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 541 01
  • A szakképesítés szintje: Középszintû (8. évfolyam után)
  • A szakképesítés tanulmányi területe:
  • A szakképesítés típusa:
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter:
  • Jegyzékbe kerülés éve: 2006
  • Az SzVK letöltése:

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A szárazáru készítõ szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Felkészül a munkára
Elõkészíti a munkafolyamatot
Elsõdleges feldolgozást és megelõzõ mûveleteket végez
Darabolást, csontozást végez
Másodlagos feldolgozást végez
Félkész és készételeket készít
Hõkezelt húskészítményeket gyárt
Sózott, pácolt húskészítményeket gyárt
Nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyárt
Konzervet készít
Befejezõ mûveleteket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Betartja a tevékenységére vonatkozó törvényeket, rendeleteket, utasításokat
Adminisztrációs munkát végez
Értékesítéssel kapcsolatos tevékenységet végez
Alapméréseket végez

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A szárazáru készítõ képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhetõ az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszer-ipari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetõek a szakképzést elõkészítõ évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség:
nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség

  • Szakmai előképzettség: -
  • Előírt gyakorlat: -
  • Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: 0

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: év
Minimális óraszáma: 200 óra

Választható képzési formák:

A(z) 31 541 01 azonosító számú, Szárazáru készítõ megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A szárazáru készítõ komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolai rendszerû szakképzés esetén:
Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes letételével

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu