Sommelier (borpincér) - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sommelier (borpincér)
  • A szakképesítés OKJ száma: 33 621 01
  • A szakképesítés szintje: Középszintû (10. évfolyam után)
  • A szakképesítés tanulmányi területe:
  • A szakképesítés típusa:
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter:
  • Jegyzékbe kerülés éve: 1993
  • Az SzVK letöltése:

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A sommelier (borpincér) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Szõlõ feldolgozását végzi
Erjesztési és kezelési munkát végez
Pincemûveleteket végez
Palackozást végez
Laboratóriumi munkákat végez
Eszközök, gépek üzemkész állapotának ellenõrzését végzi
Munka- és környezetvédelmi, minõségbiztosítási munkát végez
Adminisztrációs munkát végez
A feladatnak megfelelõen elõkészületi és terítési mûveletet végez

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A sommelier (borpincér) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
-

Iskolai előképzettség:
-

  • Szakmai előképzettség: 33 621 01 0000 00 00 Borász 52 6222 01 Bor- és üdítõitalipari technikus 52 6222 13 Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítõitalipar) 54 541 01 0010 54 01 Bor- és pezsgõgyártó technikus 55 621 01 0010 55 02 Bortechnológus 55 621 01 0010 55 07 Szõlész, borász szaktechnikus
  • Előírt gyakorlat: -
  • Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: 0

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: év
Minimális óraszáma: 500 óra

Választható képzési formák:

A(z) 33 621 01 azonosító számú, Sommelier (borpincér) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A sommelier (borpincér) komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolai rendszerû szakképzés esetén:
Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes letételével

50 liter vizsgabor készítése ellenõrzött körülmények között

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A képzési programban elõírt gyakorlat teljesítésérõl szóló igazolás

50 liter vizsgabor készítése ellenõrzött körülmények között

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu